Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Generated.Earth

Een expeditie over hoe AI naar de wereld kijkt

Hoe zien AI-tools de wereld? Deze vraag leidde tot kaarten gemaakt door AI te vragen afbeeldingen van gebieden te genereren. Dit onthult hoe de data van AI zijn kijk op de wereld vormt. Met bizarre resultaten, zoals Puglia dat alleen honden toont of Noord West England dat Kanye West's dochter toont.

-

Hoe kijken nieuwe AI-tools (DALL-E, Midjourney, Stable Diffusion) naar de fysieke wereld? Deze vraag leidde tot grote geografische landkaarten, bestaande uit tienduizenden AI-gegenereerde afbeeldingen, waarbij de AI de opdracht kreeg om een afbeelding van een gebied te genereren.

Dit proces leidde tot opmerkelijke locaties op de landkaarten. Normandië ziet er bijvoorbeeld uit als D-Day, omdat “Normandy” in de trainingsdata van AI-modellen vooral uit afbeeldingen van D-Day bestaat. In sommige regio’s zie je vooral afbeeldingen van voetbalsterren, verkiezingscampagnes of hondenrassen die uit die regio komen. En North-West England: in dit gebied zie je foto's van de dochter van Kanye West en Kim Kardashian, zij heet “North West” en komt vaker naar boven dan daadwerkelijke foto’s uit die regio.

Al deze locaties vormen samen een expeditie om te leren hoe AI naar de wereld kijkt. Elke locatie vertelt iets over hoe AI afhankelijk is van trainingsdata en hoe deze data worden verwerkt en verzameld. Het geeft de bezoeker van Generated.Earth een kritische kijk op de beelden die AI genereert. Dit is sterk nodig om helder te blijven in een toekomst waarin AI onze media domineert.

Over Wouter Oomen

-
Strijp-S area, VEEM floor 8 - home of Manifestations, Torenallee 100 , Map No. B9
Map wordt geladen...