Zoeken

Sluit zoeken
Ontwerpen aan een klimaatrechtvaardige wereld

Nederland Veganland?

Minder vlees en zuivel = meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid

Stel iedereen eet plantaardig en de import van veevoer komt tot stilstand, wat zou dat voor ons land betekenen? Deze denkoefening laat zien dat minder vlees en zuivel veel oplevert: meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid.

Klimaatrechtvaardigheid

Het is een denkoefening - geen plan. Het onderzoek laat zien dat minder vlees en zuivel veel oplevert. Namelijk meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid. Het ruimtevraagstuk, in Nederland zo pregnant, blijkt gekoppeld te zijn aan onze keuzes voor dieet en productiemethoden.

Ons landbouwsysteem is gericht op export: 80 procent van het hier geproduceerde voedsel exporteren we, en 75 procent van ons voedsel in de supermarkt is geïmporteerd. Dit gaat gepaard met veel negatieve afwenteling. De negatieve impact op milieu en klimaat die het systeem wereldwijd heeft, leidt tot onrechtvaardigheid tegenover kwetsbare groepen, de generaties na ons en de natuur en dieren zelf. Zo zijn mensen met een laag inkomen relatief vaak de dupe omdat zij zich minder goed kunnen beschermen tegen de gevolgen van het veranderende klimaat, en de slechtere milieukwaliteit.

Ruimte voor maatschappelijke ambities

Uit het onderzoek blijkt dat binnen onze landsgrenzen op natuurinclusieve wijze een gezond, volledig plantaardig dieet kan worden geproduceerd voor 20 miljoen Nederlanders. Dan blijft er nog steeds ruimte over voor diverse maatschappelijke ambities, zoals het halen van natuurdoelen, verbeteren van de landschappelijke kwaliteit, opvangen van de bevolkingsgroei en het vergroenen van de stad. We krijgen mooiere landschappen, schonere lucht, bodem en water. Een omslag levert winst op voor klimaatrechtvaardigheid, dieren(welzijn), mensen (gezonder!) en de economie!

Over Strootman Landschapsarchitecten Universiteit Leiden

Strootman Landschapsarchitecten en het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden hebben samen ontwerpend onderzoek gedaan naar de vraag: Stel iedereen eet plantaardig en de import van veevoer komt tot stilstand, wat zou dat voor ons land betekenen?
Partners