Zoeken

Sluit zoeken
Parallel

IN SEARCH OF FUNCTION I LOST FORM

Mini me’s, plastic asbakken en een verloren ziel. De conformiteit om te functioneren wegsmelten, herontdekt hij de passie die hij ergens was verloren

Mini Me's — © S.Devienne, C.Couasnon, A.Dis

"In Search of Function I Lost Form" is een serie handpalmgrote, hittegevormde plastic sculpturen die de zoektocht van de jonge ontwerper naar zijn rol en functie in de samenleving romantiseren na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven.

De Interne

Notitie aan mezelf:

De onauthentieke, plasticachtige glans die de overdreven conceptuele studies aan de Design Academy Eindhoven over mijn werk hebben gelegd, moet ik afpellen. Ik kan niet eens duidelijk maken wat mijn rol is in deze kakofonie die ik mijn afstuderen noem.

Van kinds af aan heb ik altijd dingen gebroken, verbrand, en weer aan elkaar gelijmd, alleen om ze opnieuw te breken. Die eigenschap draag ik nog steeds met me mee. Mijn nieuwsgierigheid drijft me om dingen tot het uiterste te pushen, in de hoop dat ze in goud veranderen, maar in plaats daarvan zie ik ze vaak in iets waardeloos veranderen.

Toch zie ik daar geen kwaad in, integendeel, ik omarm het telkens opnieuw.

Als een alchemist die blijft proberen stront in goud te veranderen.

‘Op zoek naar functie verloor ik vorm’ verdiept zich in Akal’s zoektocht naar zijn rol en functie in de samenleving na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven. Daarbij laat hij de conformiteit aan functie wegsmelten en herontdekt hij de passie die hij onderweg verloren was.

De Externe

Volledig bestaande uit petrochemische thermoplasten, probeert Akal individualiteit in vorm te creëren zonder directe betrokkenheid van de ontwerper door een mal te 3D-printen uit hittebestendig plastic.

Deze mal wordt vervolgens verhit tot 240 graden Celsius en gecomprimeerd om compressievormen na te bootsen.

Het productieproces veroorzaakt vervorming van de vorm bij elke cyclus, waardoor elk stuk uniek is. Echter, dit proces beschadigt de mal bij elk gebruik, wat uiteindelijk leidt tot de vernietiging van de mal en daarmee de voltooiing van de productserie.

Over Bora Akal

Suiker, kruid en alles wat leuk is,
Dit waren de ingrediënten die werden gekozen
Om de perfecte ontwerper te creëren
Maar Professor Utonium voegde per ongeluk
Een extra ingrediënt toe aan het brouwsel
Chemische Vibes
Zo werd Bora Akal geboren
Met zijn ultra-super ontwerpkrachten
Heeft hij zijn leven