Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

actief burgerschap, democratie en social design

De rol van culturele instellingen in de democratische cultuur

Wereldburgerschap

De democratie kan wel wat versterking gebruiken. Volgens veel opiniemakers is de burger aan zet. Hoe kunnen wij als cultureel maatschappelijke instellingen die burger stimuleren en een podium bieden? 25 oktober verkennen we de rol van culturele instellingen in de democratische cultuur.

Afgelopen jaar

Vorig jaar namen 150 deelnemers uit de bibliotheeksector deel aan de bibliotheekdagen op de Dutch Design Week. Destijds onderzochten we de potentie van social design gekoppeld aan de nieuwe burgerschapsopgave van bibliotheken.
Dit jaar zoekt de bibliotheeksector opnieuw de DDW op. Nu om een stap verder te gaan; een aantal bibliotheken is aan de slag gegaan met social design. Er vormt zich zodoende een losse ‘community of interest’. We duiken op 25 oktober de diepte in door te bespreken waar we tegenaan lopen en zoeken de breedte op door ook partners buiten de bibliotheeksector uit te nodigen. We gaan in gesprek over de rol van culturele instellingen in de democratische cultuur. Bovendien zijn we onderdeel van de Equal Society dag.

Het programma

Het ochtendprogramma (9.30-12.30 inclusief lunch) in het Natlab bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel zoomen we onder leiding van social designers Anne Ligtenberg en Mats Horbach van Studio Ligtenberg in op vier casussen van bibliotheken die aan de slag gegaan zijn met social design, democratie en burgerschap. Tijdens het tweede deel geven enkele sprekers verdieping aan het thema burgerschap en democratie in relatie tot social design en culturele instellingen.

Over Koninklijke Bibliotheek

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. We maken voor iedereen in Nederland onderzoeken, lezen, ontdekken en een leven lang leren mogelijk. Thuis en in de bibliotheek, online en offline. Al sinds onze oprichting in 1798 proberen we zoveel mogelijk te verzamelen van wat in of over Nederland is geschreven. Van middeleeuwse handschriften, tot kranten en van de Donald Duck tot romans uit alle tijden.
Partners