Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Gezonde Prikkels

Hoe prikkelen we gezonde keuzes in (ruimtelijke) besluitvorming?

visual identity by Aydin Genchsoy

In het ontwerpend onderzoek 'Gezonde Prikkels' onderzoekt sociaal ontwerper Marleen van Bergeijk hoe de abstracte term gezondheid breed kan worden meegenomen in ruimtelijke besluitvorming.

Bezoek de raamexpositie en draag bij: wat prikkelt gezondheid in jouw woonomgeving?

Gezonde omgeving?

Plekken waar we wonen, werken en verblijven zijn van grote invloed op onze gezondheid. Niet alleen meetbare factoren, zoals luchtkwaliteit en geluidsniveaus spelen hierbij een rol, maar ook minder grijpbare factoren, zoals contact met de buren, ruimte voor ontmoeting, beweging en ontplooiing.

In het project onderzoekt Studio Marleen van Bergeijk waar in besluitvormingsprocessen gezondheid meer of anders aan tafel kan komen. Is er een tastbare vorm mogelijk die kan bijdragen aan een brede blik op gezondheid?

Gezonde prikkels!

Het ontwerpend onderzoek is in september gestart en heeft als eerst doel om te verkennen hoe gezondheid (in de breedste zin van het woord) momenteel als factor meeweegt in besluiten van de woon- en leefomgeving.

In november gaan we in gesprek met experts om hier meer over te leren en samen in kaart te brengen. Meedenken? We neem graag een breed perspectief mee: architecten, stedenbouwkundigen, stadsmakers, projectontwikkelaars, beleidsmakers, sociaal ontwerpers, organisaties die bezig zijn met omgevingsfactoren en zorg en welzijn in de wijk.

Inzicht in de huidige stand van gezondheid kan nieuwe mogelijkheden onthullen om een bredere benadering van gezondheid te integreren bij het (her)vormen van nieuwe en bestaande ruimtes en plekken.

Raamexpositie

Tijdens DDW nodigt een prikkelende raamexpositie bezoekers uit om mee te denken over gezondheid in de woonomgeving. Hoe ervaar jij gezonde prikkels om je heen?

--- Dit project is mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ---

Over Studio Marleen van Bergeijk

Studio Marleen van Bergeijk is een designstudio gericht op gezondheid. Projecten onderzoeken op speelse en nieuwsgierige wijze nieuwe routes naar gezondheid. De vormen variëren van social designtrajecten tot prikkelende installaties en ontwerpexposities.

Sinds 2022 is Marleen van Bergeijk creatief leider van de Embassy of Health, waar het programma ‘Gezondheid als Valuta’ gezondheid als ons grootste goed verkent. Deze DDW expositie is te zien op het Ketelhuisplein in de Designing Society kas.
Partners