Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

From Plants to Plastics

Het transformeren van hernieuwbare planten voor revolutionaire plastics en textiel.

Material experiments with Releaf — © David van Dartel

Releaf is een innovatief bioplastic gemaakt van planten(afval). Door een volledig biobased alternatief voor PET-plastic te creëren, is Releaf een pionier. Samen met ontwerpers Nienke Hoogvliet en Tim Jongerius laten ze het belang van bioplastic zien en vieren ze de schoonheid van het materiaal.

Mini-collectie

Met hun op planten gebaseerde PEF-technolie, creëert Releaf een alternatief voor PET plastic, dat veelal wordt gebruikt in flessen, verpakkingen en kleding. PEF kan worden geproduceerd uit grondstoffen zoals maïs of suikerriet, of nog duurzamer, uit agrarisch afval, waardoor het een veelbelovend alternatief is in de zoektocht naar milieuvriendelijke materialen.

Voor de Dutch Design Week 2024 heeft Releaf de handen ineengeslagen met designstudio Hoogvliet Jongerius om een installatie te creëren die niet alleen de oorsprong en voordelen van Releaf’s bioplastic belicht, maar ook de dringende noodzaak van milieuvriendelijke alternatieven onderstreept. De installatie viert zowel de schoonheid als het artistieke potentieel van dit duurzame materiaal.

De veelzijdige industriële toepassingen van dit bioplastic—zoals folies, garens en plaatmateriaal—bieden eindeloze mogelijkheden voor het creëren van unieke texturen en structuren. Geïnspireerd door deze diversiteit hebben de ontwerpers een mini-meubelcollectie gemaakt, waaronder een kast, bank, bijzettafel, lamp, vaas en schalen. Elk stuk is uniek en daagt daarmee de conventionele perceptie van 'single use' plastic uit.

Over Releaf

Wij zijn Releaf. Pioniers in biogebaseerde innovatie, geworteld in de natuur en ontworpen voor de toekomst. Onze missie is om hernieuwbare planten te transformeren in revolutionaire plastics en textiel. Met de PEF-technologie van Releaf wordt elke fles, container en stof een bewijs van duurzaamheid. 100% plantaardig. Volledig recyclebaar. Eindeloos hernieuwbaar. Wij zien een wereld voor ons waarin milieuvriendelijke keuzes de norm zijn, niet de uitzondering.

One step in the process to make Releaf — © David van Dartel

Designers Nienke Hoogvliet and Tim Jongerius — © David van Dartel

Material experiments with Releaf — © David van Dartel

Partners