Zoeken

Sluit zoeken
Interwoven: LUCA meets LUCA

Een Aardige Dood

Wat als ons lichaam na de dood zou kunnen bijdragen aan het herstellen van de aarde?

Een Aardige Dood verkent humusatie als toekomstig alternatief voor huidige milieubelastende uitvaartpraktijken. Centraal staat het ontwerp van een composteerbare wade en een herinzetbare draagberrie, die een warm en waardig afscheid uitdragen en zo helpen het draagvlak voor humusatie te vergroten.

-

Humusatie, een natuur-geïnspireerd proces, transformeert het lichaam van de overledene tot voedzame aarde. Het behelst een duurzaam alternatief voor huidige milieubelastende praktijken en opent toekomstperspectieven voor een regeneratief levenseinde. Door het humusatieproces vorm te geven als een warm en waardig afscheid, wil Hannah bijdragen aan een aardige dood, voor mens en natuur.

Centraal staat het ontwerp van een herinzetbare draagberrie, gecombineerd met een zachte wollen wade die het lichaam van de overledene omhult tijdens de start van het humusatieproces. Waar de overledene anders naakt wordt gehumuseerd, blijft het lichaam dankzij de afbreekbare wade bedekt en kan de familie aanwezig zijn bij de start van het humusatieproces.

Betekenisvolle rituelen – zoals het dichtrijgen van de wade, het verweven van bloemen en het gezamenlijk toedekken van de overledene - worden aangereikt en geven nabestaanden een betekenisvolle rol in het humusatieproces.

Play video

Over Hannah Melis

Gedreven door haar fijngevoeligheid voor duurzaamheid en materialen, streeft Hannah naar ontwerpen die bijdragen aan een bewustere wereld. Haar project 'Een Aardige Dood' werd erkend als een van de tien beste afstudeerprojecten van Limburg.