Zoeken

Sluit zoeken
DesignUnited.Expo Changing Gears

AnimaTo: not your usual tea towel

Herontwerpen van alledaagse textiel

AnimaTo's three states over its lifespan. — © Alice Buso

AnimaTo is een theedoek die bewust is ontworpen om van uiterlijk te veranderen na het nat worden en wassen, waardoor hij in iets anders verandert. Het kan een sjaal, een deken of iets anders worden. Dit project daagt de huidige manier uit waarop we textiel bedenken en ontwerpen.

Het animeren van alledaagse textiel

Textiel is overal om ons heen in onze leefruimtes, maar het wordt vaak over het hoofd gezien. Maar wat als textiel in de loop van de tijd zou kunnen veranderen en zich aanpassen aan onze behoeften en routines? Een nieuwe reeks actieve materialen kan textiel animeren, waardoor ze na verloop van tijd veranderen. Stel je bijvoorbeeld voor dat kledingstukken zich aanpassen aan je lichaam of meegroeien met je kinderen.

Van textiel naar Multimorphic Textile-forms

Multimorphic Textile-forms zijn textielproducten die meerdere ingebedde toestanden kunnen vertonen. Bijvoorbeeld, een plat stuk stof geweven op een weefgetouw met meerdere overlappende lagen kan zich ontvouwen en een driedimensionaal object worden, bijna als een origamibeeld.

Om te onderzoeken hoe onze ervaringen met multimorphic textile-forms in de loop van de tijd zouden kunnen evolueren, ontwierpen we AnimaTo. Na de ideatie- en prototypefase in onze laboratoria hebben we AnimaTo geweven op industriële jacquardweefgetouwen door een actief garen te integreren dat reageert op water. Aanvankelijk ziet en voelt AnimaTo aan als een gewone theedoek. In werkelijkheid is AnimaTo ontworpen om in twee fasen te evolueren. Ten eerste begint AnimaTo, wanneer je je handen of wat afwas droogt, geleidelijk te veranderen: er verschijnen lijnen op het oppervlak, de dikte neemt toe en de grootte wordt steeds kleiner. Ten tweede, na het wassen, ontvouwt AnimaTo zich tot een dun en lang doek, drie keer zo lang als de oorspronkelijke grootte. Is het nog steeds een theedoek? Wat is het geworden?

Wat textiel kan worden

AnimaTo nodigt ontwerpers uit om opnieuw na te denken over hoe zij textiel conceptualiseren en ontwerpen. Ontwerpers zouden mensen in het bijzonder moeten aanmoedigen om een actievere rol te spelen in het ontdekken van wat textiel ‘kan doen’ of ‘kan worden’ na de veranderingen. Zo zouden we betekenisvollere relaties met textielproducten kunnen ontwikkelen, die beter passen bij en zich aanpassen aan onze dagelijkse behoeften. We voorzien een toekomst waarin kleding, textielaccessoires en meubels meerdere doelen dienen en diepere verbindingen en langer meegaan producten bevorderen.

Over Alice Buso

Alice is een ontwerper en onderzoeker die bezig is met haar promotieonderzoek naar textielervaring aan de TU Delft. Ze zoekt naar mogelijkheden om haar expertise in interaction design, slimme materialen, fabricage en textielontwerp in te zetten voor duurzame verandering in de textielindustrie.

AnimaTo shrinks when being exposed to water. — © Alice Buso

AnimaTo unfolds into a long cloth after washing. — © Alice Buso

Is AnimaTo still a tea towel? What has it become? — © Alice Buso

Partners