Zoeken

Sluit zoeken
DesignUnited.Expo Changing Gears

Let's Talk Menopause

Hoe voelt de overgang nou echt?

A mother representing her menopause experience

De overgang is een ingrijpende verandering die veel mensen doormaken, maar meestal gaat het er in voorlichting alleen over dat de menstruatie stopt. Vaak wordt over het hoofd gezien hoe ook het lichaam, het zelfbeeld en relaties veranderen.

Dit project nodigt uit tot gesprekken over de overgang

Taboe doorbreken: laten we het over de overgang hebben

De overgang is een fase in het leven die niet alleen fysieke veranderingen met zich meebrengt, maar ook invloed kan hebben op iemands sociale, seksuele en mentale ervaringen.

Helaas wordt het vaak gezien als een taboe en wordt er niet veel over gesproken, waardoor veel mensen niet voorbereid zijn op de veranderingen die ze doormaken en niet de steun krijgen die ze nodig hebben. In Nederland leven verschillende generaties vaak niet in hetzelfde huishouden, dus we zien of leren niet vaak van elkaars ervaringen met de overgang.

Dit project heeft als doel om moeders, dochters en anderen te helpen praten over de vaak verborgen en onuitgesproken ervaringen met de overgang door samen creatieve activiteiten te ondernemen.

Speculeren met moeders en dochters

Met dit project willen we ruimte creëren voor verschillende generaties om open gesprekken te hebben over gezondheidsveranderingen, met name de overgang. We hebben co-speculatie workshops gehouden met zes moeder-dochter paren om te speculeren over manieren om onzichtbare en verborgen ervaringen rondom de overgang tastbaar en ervaarbaar te maken.

Deze workshops resulteerden in vijf objecten die we vervolgens hebben gepolijst voor de tentoonstelling. Elk object vertelt een klein deel van een individueel overgangsverhaal.

De Objecten

Conversational Cups - De overgang kan voelen als een geheim waar niemand het over heeft. Deze kopjes nodigen je uit om het gesprek over de overgang met elkaar aan te gaan.

Hold Me - De overgang kan voelen alsof je een explosie de baas probeert te zijn. Dit object moedigt aan tot het loslaten van spanning en het zorgen voor jezelf door het samen te drukken.

Collecting Experiences - De overgang kan verwarrend voelen als je niet weet wat er wel en niet bij de overgang hoort. Deze muur is bedoeld om ervaringen te verzamelen; deel hier ook je eigen ervaring.

Head into Menopause - De overgang kan voelen als leven in een continu veranderend lichaam. Steek je hoofd in dit object om te ervaren hoe het is om met deze oncontroleerbare veranderingen te leven.

Menopause Library - De overgang kan je het gevoel geven dat je anderen uit moet leggen dat wat je voelt echt is. Dit is een verzameling bronnen en hulpmiddelen, gecureerd door mensen die de overgang hebben meegemaakt.

Over Feminist Design Research Collective

Wij zijn een feministisch design research collectief gevestigd in Nederland. Wij brengen meerdere achtergronden, disciplines en verhalen naar creatieve en provocerende projecten.
Partners