Zoeken

Sluit zoeken
Art Tech Fun AI Robots Manifestations

SPLITTER SPLATTER at work

Het dagelijks leven van absurdistische performance act Splitter Splatter, wat voeren deze kleurrijke wezens elke dag uit, wat houd hun zoal bezig?

Splitter Splatter at Het Resort, Groningen — © Het Resort

Door het gebruik van symbolische, surrealistische vormen en totems die verwijzen naar rituelen, het onderbewuste en het absurde, worden speelse en intuïtieve werelden gebouwd. Kostuums, muziek, video’s, decorontwerpen, keramiek en muurhangers, welkom in Splitter Splatter's eigenzinnige wereld.

Splitter Splatter

Splitter Splatter (Iekeliene Stange) is een multidisciplinair kunstenaar, wonende tussen Amsterdam en de Veluwe. Ze laat zich vaak inspireren door de natuur en werkt met symbolische, surrealistische vormen en totems die verwijzen naar rituelen, het onderbewuste en het absurde. Op een speelse en intuïtieve manier creëert ze kostuums, muziek, video’s, decorontwerpen, keramiek en muurhangers om haar kleurrijke werelden te bouwen.
Als audio visuele band treed Splitter Splatter al enige jaren op in Amsterdam en omstreken en was te zien in woonkamers, kunst galeries, in het water, muziekfestivals, praalwagens etc. De band bestaande uit kunstenaar Iekeliene Stange, muzikant en kunstenaar Ibo Bakker, en multidisciplinaire kunstenaars Tjitske en Iteke Hemkes en Olga Middendorp, samen vormen ze een abstract bijna Dadaïstisch muziektheater.

Zacht, Krachtig en Bezield

In 2021 werden we gevraagd om een kort optreden te geven voor een heel leuk kinderprogramma over kunst, vol enthousiasme deden we natuurlijk mee! Al enkele jaren werd gewerkt met kostuums van karton, welke met lijmpistolen aan elkaar werden gelijmd. Na een vervelende lekkage in de loods waar alles werd opgeslagen, sneuvelde al onze mooie bont gekleurde objecten door waterschade. Ook was COVID ondertussen begonnen in Nederland en dit bracht veel verstilling op alle vlakken van de samenleving. Zelf bracht ik hierdoor ook meer tijd door in de natuur en na het ongeluk met het karton, bedacht ik mij, wat is een mooi materiaal ipv karton. Zo kwam ik bij wol terecht een materiaal waar tegenwoordig heel veel van word weg gegooid omdat mensen het te tijdrovend vinden om te verwerken. Breien is ontzettend meditatief en beetje bij beetje begon ik hier mee te experimenteren. Punnik molens en breiringen werden ingezet om tot verschillende patronen te komen. Elk kostuum een persoonlijke ode aan de persoon waar het voor gemaakt is, zo ontstond onze gebreide band. Doel is om uiteindelijk een kostuum te maken wat totaal zelf gesponnen is van lokale schapen en geverfd met natuurlijke kleurstoffen.

Lord of the Flies

Na enige jaren met keramiek te werken, begon ik in 2017 aan een groter keramieken standbeeld. De benen werden in 2018 afgerond, maar stonden daarna nog jaren eenzaam in het atelier. In de zomer van 2022 werd gevraagd door het Pluk de Nacht film festival om een beeldend werk te maken, hier was een goede reden om de benen af te maken. Een van mijn favoriete bezigheden is tuinieren en ik breng veel tijd op de Veluwe door in de lente en zomer, waar we een kleine moestuin hebben. Werken in de tuin is altijd ontzettend ontspannend en er is niks beters dan je eigen groente en fruit uit de tuin te halen en gelijk op je boterham te leggen! Ook is er altijd zoveel te ontdekken, vogels, insecten, soms zit er wel eens een egeltje in de tuin of een kleine uil. Zo begon ik geïnspireerd door de insecten in de tuin verder aan het standbeeld, als een ode aan onze tuin en alle kleine beestjes die daar leven.

Play video
Play video
Play video

Over iekeliene stange

Iekeliene Stange is een multidisciplinair kunstenaar die met gemengde materialen kostuums, muziek, decors, installaties en sculpturen creëert om haar surrealistische werelden mee te bouwen. Ze treedt al enkele jaren op met haar kleurrijke gekostumeerde band Splitter Splatter in en rond Amsterdam.

Splitter Splatter at Het Resort, Groningen — © Het Resort

Splitter Splatter in the studio — © Het Parool

Splitter Splatter in Vogue — © Barrie Hullegie

Lord of the Flies — © Iekeliene Stange