Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Food

Good food should be a public good

Een antwoord op het geprivatiseerde en commerciele voedselsysteem

Met deze installatie willen Public Food en De Vormforensen een nieuwe overkoepelende visie op de toekomst van ons voedselsysteem opwerpen. Public Food pleit ervoor om van goed voedsel een basisvoorziening te maken. Doe mee met de beweging en onderteken het manifest.

Algemeen boven commercieel belang

De toegang tot betaalbaar goed eten is van algemeen belang, maar het voedselsysteem dient commerciële belangen. Voedselbedrijven maken miljarden winsten, terwijl 1 op de 7 Nederlanders niet genoeg gezond voedsel heeft. Tijd om de macht terug te pakken. Laten we van goed eten een basisvoorziening maken. Zodat gezond en duurzaam voedsel de makkelijkste en betaalbaarste keuze voor iedereen wordt. En omdat de overheid dat nog niet doet, zijn we zelf alvast begonnen. Kom ook in actie en teken ons manifest

Commerciele voedselindustrie

Voor veel dingen die belangrijk zijn in ons dagelijks leven hebben we basisvoorzieningen, zoals wonen, gezondheidszorg, transport en kinderopvang, maar voor voedsel niet. We lijken het heel gewoon te vinden dat ons eten - een van onze belangrijkste basisbehoeftes - wordt gemaakt door commerciële bedrijven, die in de eerste plaats gedreven worden door winst en aandeelhoudersbelangen. Door bedrijven die weten dat aan onze driften - suiker, zout en vet - het meeste geld te verdienen valt en die daarom weinig oog hebben voor onze gezondheid, of voor de historische, sociale en culturele rollen die ons voedsel vervullen.

Goed voedsel als basisvoorziening

In onze samenleving is voedsel dat altijd voortkwam uit de natuur of onze cultuur, gekaapt door de voedselindustrie. Met alle gevolgen van dien; de bazen van de grootste voedselbedrijven behoren tot de rijkste mensen ter wereld - terwijl voedselarmoede steeds verder toeneemt. Waarom is het zo dat we een van de belangrijkste bepalers van onze gezondheid en ons welzijn in handen leggen van commerciële bedrijven? Waarom is voedsel eigenlijk geen basisvoorziening? Dit zijn vragen die Public Food en Vormforensen proberen op te werpen.

Over Floris Visser

Public Food is een organisatie voor voedselrechtvaardigheid. Dit zien we als de strijd voor publiek belang boven commercieel belang. We zetten ons in om van goed voedsel een basisvoorziening te maken. Dat doen we als actiebureau en door dit in de praktijk te brengen met Mensa Mensa.
Partners