Zoeken

Sluit zoeken
DesignUnited.Expo Changing Gears

Expressive Mechanisms

Van petrischaal tot performativiteit

Sticky Soft Robots — © Marica De Michele

Expressieve Mechanismen slaat een brug tussen wetenschappelijk onderzoek en materiaal-geleide, lichaamsgebaseerde experimenten, waarbij de nadruk ligt op hoe deze magnetische zachte robotica expressieve en responsieve interacties kan animeren.

Kunnen we magnetische zachte robots veranderen in performatieve ervaringen?

Zachte robotica concentreert zich vaak op bio-geïnspireerde mechanismen zoals zuignappen en grijpers, die meestal worden ontwikkeld in technologisch georiënteerde omgevingen zoals laboratoria en makerspaces. Hoewel deze ruimtes het verkennen van materialen vergemakkelijken, kunnen ze een bredere sociaal-culturele relevantie missen. Om deze kloof te overbruggen moeten op kunst gebaseerde methodologieën worden geïntegreerd om een nieuwe klasse van zachte technologieën te creëren, die belichaamde en affectieve menselijke betrokkenheid aanmoedigen (Jørgensen, 2023). Ons interdisciplinaire project combineert biomechanische techniek, interactieontwerp en dramaturgie. Op basis van onderzoek naar magnetische activering aan de UT ontwikkelden we interactieve magnetische structuren via een materiaalgerichte benadering aan het Material Aesthetics Lab van de TU/e, geprogrammeerd met een impulsmagnetiseur aan de Electromechanics & Power Electronics van de TU/e. Het project culmineerde in een experimentele workshop over performativiteit en lichaamsgebaseerde interactie met het project Dramaturgy for Devices bij Innovation:Lab, Theater Utrecht.

Benadering

Onze reis begint in de petrischaal, waar ferromagnetische deeltjes worden ingebed in zachte siliciumstructuren (Venkiteswaran et al., 2020). Vormprogrammeerbare magnetische zachte materialen bieden een ongebonden, nauwkeurig programmeerbaar, bestuurbaar alternatief voor conventionele zachte robotica-actuatoren. Magnetische aandrijving stelt objecten in staat om te bewegen, te verschuiven en te transformeren met een schijnbaar etherische responsiviteit.

Deze materiaalverkenning gaat verder in de makerspace, waar we de kloof overbruggen van experimenteren in het lab naar performativiteit, waarbij we deze zachte technologieën transformeren in een bibliotheek van gereedschappen voor belichaamde en interactieve ervaringen. Deze overgang slaat een brug tussen wetenschappelijk onderzoek en materiaal-geleide, lichaamsgebaseerde experimenten, waarbij benadrukt wordt hoe deze magnetische vormen expressieve en responsieve interacties kunnen animeren. Door het laboratorium, de makerspace en de theaterstudio te integreren, verkennen we samen het potentieel van deze zachte robottechnologieën om verder te evolueren dan technische functionaliteiten en worden ze hulpmiddelen voor immersieve.

Impact

Nu robots steeds vaker onze leefomgeving binnendringen, vormen zachte magnetische vormen een uitdaging voor conventionele robotontwerpen en bieden ze immersieve ervaringen die gebruikers betrekken bij het andere - een ontmoeting met het bekende en het vreemde (Boer en Bewley, 2018). Tijdens de workshop gingen deelnemers aan de slag met magnetische activator-actuator rekwisieten, waarbij ze verhalen samenstelden en co-creëerden door middel van speculatieve ensceneringen. We introduceerden concepten uit de dramaturgie als een lens voor het reflecteren op deze ensceneringen, het delen van inzichten en het bespreken van hun bredere implicaties. Door middel van deze creatieve verkenning willen we een dieper begrip kweken van hoe zachte robotsystemen ons dagelijks leven kunnen verrijken, waarbij we verder gaan dan nuttigheid en expressievere, belichaamde vormen van interactie cultiveren. Hoewel veelbelovend, worden deze experimenten geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid en vereisen ze gespecialiseerde omgevingen voor magnetische interacties.

Gefundeerd in performatieve nieuwe materialistische perspectieven (Barad, 2007; Gemeinboeck, 2021), nodigt deze praktijkg

Over Amy Winters

Het TU/e Material Aesthetics Lab is een overkoepelend onderzoekslab dat zich richt op het ontwerpen met geavanceerde materialen en het onderzoeken van hun opkomende esthetiek. Het lab werkt op het snijvlak van interactieontwerp, materiaalkunde, robotica en biologie.

Other — © Marica De Michele

What do we do with the shared intelligence? — © Marica De Michele