Zoeken

Sluit zoeken
Incubators... What is new in 2024?

Wearable solution for shoulder injury prevention utilizing EMG sensors

Onderzoek naar het meten van spieractivatie (EMG) in de rug en de rotator cuff om onbalances te identificeren die zouden kunnen lijden tot blessures.

Prototype back

Sporten is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest en het afgelopen jaar ben ik serieuzer begonnen met gewichtheffen. In het begin had ik last van pijn in mijn schouder en heb ik verschillende fysiotherapeuten geraadpleegd. Dit bracht me op het idee voor mijn project.

Onderzoek en prototype

In dit onderzoek heb ik de spieractivatie gemeten in de rug en de rotator cuff tijdens persoefeningen, met als doel te identificeren welke spieren niet geactiveerd werden. Dit zou kunnen helpen bij het opsporen van onevenwichtigheden die een overmatige belasting van de schouder veroorzaken, wat zou kunnen leiden tot pijn en blessures. Ik voerde tests uit met 12 deelnemers met 5 EMG-sensoren op hun lichaam om nauwkeurige gegevens te verzamelen. Op basis van de resultaten ontwierp ik een speciaal sportvest voor bankdrukken. Dit vest integreert de sensorkabels direct in het textiel, wat het comfort en de bruikbaarheid verbetert.
Het uiteindelijke prototype dat ik heb ontwikkeld richt zich op het meten van de meest cruciale spieren die in het onderzoek zijn geïdentificeerd. Het werkt effectief met de sensorbox, hoewel de isolatiekwaliteit verbeterd zou kunnen worden in vergelijking met het materiaal dat we van Metafas betrokken.

Gepersonalizeerde trainings routines

Door inzicht te krijgen in de spierbetrokkenheid tijdens samengestelde oefeningen zoals bankdrukken, kunnen atleten en coaches trainingsroutines op maat maken om onevenwichtigheden in kracht en mobiliteit aan te pakken. Dit vermindert het risico op blessures en optimaliseert het trainingssucces op de lange termijn. Feedback van eindgebruikers benadrukt het belang van het verkrijgen van meer inzicht in spieractivatie, wat kan helpen bij het creëren van gepersonaliseerde trainingsroutines en het minimaliseren van schouderblessures.

Play video

Over Denza Zeevenhoven

Innovatie in het gebied van industrieel ontwerp en draagbare technologie. Het creëren van een omgeving waar gezondheid en vitaliteit centraal staan. Mijn focus ligt op het ontwerpen van wearables voor sport met geïntegreerde textielsensoren die prestaties verbeteren en blessures voorkomen.

Manual

Conductive circuit

Sticker electrode set up

Partners