Zoeken

Sluit zoeken
Incubators... What is new in 2024?

Hanging out with foam

In een nieuw gesprek met LED

The Crossroads — © Anke Jongejan

Hanging out with Foam ('rondhangen met schuim') is een serie collages gemaakt (samen) met gevonden en tweedehands materialen, zoals textiel en schuim. De speciale editie die te zien is in de Fashion Tech Farm verkent wat (LED) licht kan toevoegen aan de conversatie tussen de materialen.

Hoe materialen elkaar ontmoeten

De originele ‘Hanging out with Foam” serie is een soort conversatie tussen texturen, kleuren en herkomst(en). De assemblages zijn samengesteld uit verschillende afgedankte materialen, die door de kunstenaar worden verzameld.

Deze 'conversatie' vormt ook de kern van hoe het werk ontstaat: het creatieve proces is een voortdurende dialoog tussen de materialen die voorhanden zijn, en de kunstenaar als regisseur.

Schuim is Ă©Ă©n van de eindeloze favorieten: afgedankte matrassen, kussens en vulling worden naar de studio gesleept. Samen met oud textiel (prints, kleding, stofresten), maar ook bouwmaterialen (zoals buizen en netten) opent het als materiaal eindeloze mogelijkheden en interacties.

Deze nieuwe serie is een verkenning van LED-licht als aanvullende partner in het creatieve proces. LED heeft een eigen karakter en elk gebruik in een werk heeft zijn eigen technische vereisten (lengte, volts, watts, verbindingen).

De experimenten hebben geleid tot een groeiende intimiteit met LED als materiaal: het zijn schetsen van het begin van een nieuwe relatie.

Over Anke Jongejan

Anke gebruikt haar assemblages van oud textiel, schuim en gevonden bouwmaterialen om de dialoog tussen maker en materialen te verkennen. Deze samenwerking tijdens het maken en het ‘werken met wat er is’ inspireren ook haar werk als docent en onderzoeker aan de HKU.

On Hold