Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Food

Nieuwe Vroenten

A taste for change
How food can shape our future homes

Nieuwe Vroenten op de kaart ā€” Ā© LOLA Landscape Architects

Nieuwe Vroenten: een ontwikkelproject dat natuurinclusieve landbouw, duurzame energie en een circulaire economie combineert in een aantrekkelijk, inclusief woon-werklandschap. Het bevordert coƶperatieve voedselproductie, duurzaam wonen en (productieve) natuurontwikkeling

Stel je voor...

Als we slechts de helft van het huidige landbouwareaal zouden gebruiken voor
voedselproductie, ontstaat er ruimte voor wonen, natuur, recreatie en vernieuwende vormen
van landbouw. Wat is het potentieel van plantaardig voedsel voor de toekomstige inrichting van Nederland? Wat betekent dit voor de relatie tussen boer, burger en landbouw?

Dit is Nieuwe Vroenten, Brabant in het klein. Waar we in een gebied van 3 bij 3 km gaan wonen met 6000 mensen. De bevolkingsdichtheid die in Brabant verwacht wordt in 2050. Een ontwikkelproject dat natuurinclusieve landbouw, duurzame energie en een circulaire economie in een aantrekkelijk, inclusief woon-werklandschap combineert. Het bevordert coƶperatieve voedselproductie, duurzaam wonen en draagt bij aan de energietransitie en duurzaam ondernemen.

Meer dan een concept

Het is een concreet plan in ontwikkeling, gedragen door de lokale gemeenschap en gericht op lokale brede welvaart. Nieuwe Vroenten zoekt nu een plek om te landen. Met enthousiaste mensen die er willen wonen en werken. Een plek om samen vorm te geven. We weten dat het kan. We hebben eraan gerekend en getekend.

Door volledig over te stappen naar diervrije landbouw, is het mogelijk om een gemengd woon-werkgebied te ontwikkelen dat in balans is als het gaat om energie en voedsel: er worden evenveel calorieĆ«n en kilojoules geproduceerd als dat er geconsumeerd worden door de bewoners. Door de ecologische voetafdruk op deze themaā€™s drastisch te verkleinen, geven we niet alleen het goede voorbeeld, maar laten we ook zien dat dit voor iedereen een ongelofelijk aantrekkelijk landschap oplevert, met schone lucht, weelderige natuur en lekker eten.

Toekomstige locatie

Op de toekomstige locatie van Nieuwe Vroenten zijn een aantal zaken randvoorwaardelijk. In een gebied van iets meer dan 3 bij 3 kilometer zoeken we naar een mozaĆÆek van potenties: er moet behoefte zijn aan woningbouw, en kansen liggen om aan te sluiten op bestaande voorzieningen. De bodem moet geschikt zijn/te maken zijn voor biologische landbouw. Energieopwekking moet op het energienet kunnen worden aangesloten, of lokaal grote afnemers vinden. Natuurontwikkeling moet een waardevolle schakel in het natuurnetwerk opleveren. Wanneer we al deze eisen bij elkaar op tellen, zijn er alleen al in de provincie Noord-Brabant minstens 100 potentiĆ«le locaties te vinden. Waar het project kan landen, is aan lokale overheden, grondeigenaren en enthousiaste (toekomstige) bewoners.

Play video

Over P2 Regisseurs van een betere toekomst

Voor een betere toekomst is verandering nodig. Maar verandering bestaat niet uit woorden. Echte verandering vraagt om mensen die kennis en gevoel combineren met daadkracht. En die zich committeren aan afrekenbare doelstellingen. De basis voor P2: de combinatie van proces- en projectmanagement.