Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

The Fish Knows Everything - Dinner Events

Speculatieve Gastronomie & Regeneratief Menu

Dinner event — © Gunda Schliep

Om te leven moeten we eten. Voedsel is onze meest betrouwbare bron van genot en een grote belasting van de natuurlijke wereld. Dit project onderzoekt 4 more-than-human wezens en gebruikt gastronomie als een instrument om te speculeren over wenselijke toekomsten en te reflecteren op de huidige crisis

Speculatieve Gastronomie

We duiken in de verhalen van de bijna uitgestorven Europese paling, de invasieve Amerikaanse rivierkreeft, de voor de sportvisserij uitgezette Europese meerval en de - tegenwoordig in de Europese rivieren uitgestorven, maar wereldwijd een van de meest geconsumeerde vissen - Europese zalm. We onthullen hun verhalen over dreigend uitsterven, obstructie, migratie, commodificatie en menselijk verlangen, en de vissersgemeenschappen die ze delen. Gastronomie wordt hier gebruikt als een methode om te speculeren over wenselijke toekomsten en om na te denken over de huidige crisis.

Dit doorlopende project is gericht op het verkennen, in kaart brengen en visualiseren van de onderlinge afhankelijke relaties tussen de menselijke en meer dan menselijke wezens en entiteiten en de effecten van de veranderende ecologische omstandigheden op zeer specifieke, amfibische locaties; in het geval van Nederland hebben we onze aandacht gericht op Rotterdam, de haven, de omliggende industrieën, de Rijnmond en in het bijzonder de rivier de Merwede, de Biesbosch, de vissers en de meer dan menselijke bewoners van dit gebied.

Regeneratief Menu

Het herzien van onze relatie met voedsel zou geworteld moeten zijn in een groter bewustzijn van de verwevenheid in het verleden, het heden en de toekomst van de levenssystemen waarvan het afhankelijk is. En een nieuwsgierigheid naar wat we kunnen leren van de duurzame cycli die lang voor de menselijke dominantie floreerden. Wat zijn de lessen van de wezens om ons heen en hoe kunnen we betere luisteraars worden?

Vier Wezens

Tijdens een culinaire reis door smaak, geur en verhalen onderzoeken we hoe eten een regeneratieve handeling kan zijn die onze relatie met alle wezens, ecosystemen en alle werelden binnen deze wereld in ogenschouw neemt.

De 4 wezens worden geserveerd in de vorm van een tasting menu, met een drank pairing.

Over The _ Knows Everything

The - Knows Everything is een speculatief gastronomieproject, online platform en gemeenschap van culinaire creatieven, culturele praktijken en academische & artistieke onderzoekers. Samen onderzoeken we voedsel als een middel om te speculeren over wenselijke toekomsten en om na te denken over de huidige crisis.

Dit hoofdstuk van het project wordt geleid door Katinka Versendaal, in samenwerking met Miguel Teodoro, Shuang Xu, Joe Sartorius, Angie Diaz Benitez en Phood Farm.

Gunda Schliep

Gunda Schliep