Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Peelrandbreuk: op het grensvlak van lucht en ondergrond

Onderland

Scan-cam small forest, Annabos Uden, Peelrandbreuk
Michiel van Bakel

Interactieve video over de onzichtbare ondergrond bij een fascinerend stuk natuur, om de hoek, wat bijna niemand kent.
Van Bakel maakte een pinhole scannercamera en combineerde die met puntenwolken -pointclouds-. De vervreemdende opnamen tonen het cultuur- en natuurlandschap op een andere manier.

De aanleiding voor dit interactieve video-project komt voort uit het werk van eco-hydroloog Jon Mensink. Dagelijks is hij met zijn milieuadviesbureau bezig om ónder het aardoppervlak allerlei ‘onzichtbaars’ te onderzoeken. De enorme hoeveelheden data die dit oplevert zijn normaal gesproken niet zichtbaar, maar essentieel om óp het aardoppervlak van alles te kunnen ontwikkelen; van architectuur tot milieubeheer.
Kunstenaar Michiel van Bakel vatte het idee op om deze normaal onzichtbare wereld onder de oppervlakte op beeldende wijze te tonen. De traagheid van geologische processen wordt verbeeld en gecontrasteerd met de enorme snelheid van de mensgemaakte digitale infosfeer.
De door Van Bakel gemaakte interactieve video is een combinatie van pinhole-scannercamera beelden met puntenwolken. Dit zijn surreële opnamen, die de toeschouwer het natuurlandschap op een andere manier laat beleven.
Het videowerk gaat spelen als er iemand langsloopt (sonar).
Er zit een logische opbouw in de video, die is gekoppeld aan de afstand van de kijker tot het scherm. Van bovengronds bos en moeras via door ijzer roodgekleurd grondwater -wijst- en wortelstelsels naar de diepere aardlagen.

Zoals te zien in
Partners

Michiel Van Bakel & Jon Mensink

Samenwerking tussen beeldend kunstenaar Michiel van Bakel en eco-hydroloog Jon Mensink