Terug naar Programma
Scan-cam small forest, Annabos Uden, Peelrandbreuk
Michiel van Bakel

Onderland

Peelrandbreuk: op het grensvlak van lucht en ondergrond

Hele week bij Klokgebouw | Hall 4 | Strijp-S

Interactieve video over de onzichtbare ondergrond bij een fascinerend stuk natuur, om de hoek, wat bijna niemand kent.
Van Bakel maakte een pinhole scannercamera en combineerde die met puntenwolken -pointclouds-. De vervreemdende opnamen tonen het cultuur- en natuurlandschap op een andere manier.

De aanleiding voor dit interactieve video-project komt voort uit het werk van eco-hydroloog Jon Mensink. Dagelijks is hij met zijn milieuadviesbureau bezig om ónder het aardoppervlak allerlei ‘onzichtbaars’ te onderzoeken. De enorme hoeveelheden data die dit oplevert zijn normaal gesproken niet zichtbaar, maar essentieel om óp het aardoppervlak van alles te kunnen ontwikkelen; van architectuur tot milieubeheer.
Kunstenaar Michiel van Bakel vatte het idee op om deze normaal onzichtbare wereld onder de oppervlakte op beeldende wijze te tonen. De traagheid van geologische processen wordt verbeeld en gecontrasteerd met de enorme snelheid van de mensgemaakte digitale infosfeer.
De door Van Bakel gemaakte interactieve video is een combinatie van pinhole-scannercamera beelden met puntenwolken. Dit zijn surreële opnamen, die de toeschouwer het natuurlandschap op een andere manier laat beleven.
Het videowerk gaat spelen als er iemand langsloopt (sonar).
Er zit een logische opbouw in de video, die is gekoppeld aan de afstand van de kijker tot het scherm. Van bovengronds bos en moeras via door ijzer roodgekleurd grondwater -wijst- en wortelstelsels naar de diepere aardlagen.

Michiel van Bakel

Onderland
Interactieve video die ondergronds gaat nabij een fascinerend geologisch fenomeen, de Peelrandbreuk.
Van Bakel maakte een DIY pinholecamera en combineert de zwart-wit afbeeldingen bovengronds met kleurrijke puntwolken van onder het aardoppervlak.
De surreële opnames tonen het landschap op een andere manier.

Jon Mensink

Onderland
Interactieve video die ondergronds gaat nabij een fascinerend geologisch fenomeen, de Peelrandbreuk.
Zoals te zien in
Partners