Terug naar Programma
Gabriela Baka

Homo Sensorium

Een sensorische ervaring waarin de menselijke perceptie en technologie wordt verkend.

Hele week bij Natlab | Strijp-S

Het programma onderzoekt de vervagende grenzen tussen het synthetische en het organische, tussen gevoel en perceptie, mens en machine. Door te focussen op zintuiglijke waarneming komen we dichter bij de essentie van wat het betekent om mens te zijn.

Homo Sensorium vindt plaats tijdens Dutch Design Week in Natlab en is een samenwerking geĆÆnitieerd door Baltan Laboratories met Broet en Natlab. Het programma presenteert een mix van experimenten, workshops, talks, diners, performances, tours, een brainwave wedding lab en een filmprogramma.

Ervaar met Cosmic Travel Kit een multi-sensorische tour gebaseerd op het industriƫle erfgoed van Strijp-S. Doe met BrainWave Wedding Lab mee aan een hightech trouwritueel en laat je eigen 3D-geprinte trouwringen maken. Luister met Piano in the Dark naar een pianoconcert en ervaar muziek op de meest essentiƫle manier. Doe mee aan de workshop Facing Nature en creƫer een nieuwe, fysieke manier om contact te maken met de natuur via sensorische wearables. Laat deze ervaringen je zintuigen prikkelen tijdens Dutch Design Week.

Homo Sensorium op DDW maakt deel uit van een meerjarig traject dat is ontwikkeld door Baltan Laboratories en wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Cultuur Eindhoven en Provincie Noord-Brabant.

Brainwave Wedding Lab

Lancel / Maat
Door Lancel / Maat
19, 20, 23, 25, 26, 27 okt
(Een bruiloft duurt een uur)
Registratie: ā‚¬ 20 per paar

Deze high-tech huwelijkservaring, ontwikkeld door Baltan samen met kunstenaars Lancel/ Maat, onderzoekt toekomstige vormen van het huwelijk in een technologische samenleving. Tijdens het kussen wordt de hersenactiviteit van de "bruidsparen" gemeten met EEG-sensoren. Twee unieke datapatronen van de huwelijkskus worden gematerialiseerd in 3D-geprinte ringen. Meer info op onze website.

Cosmic Travel Kit

Klara Ravat (DE/ES), Pieter Verhees (NL) en Angela
Door Klara Ravat, Pieter Verhees en Angela de Weijer

21, 22, 24, 26 okt.
Gratis registratie

Volg een rondleiding met de Cosmic Travel Kit, een wearable dat meerdere zintuigen activeert. De kit ziet eruit als een mix tussen de helm van een astronaut en een draagbaar micro-theater. De 20 minuten durende multisensorische wandeling over Strijp-S leid je langs verschillende iconische locaties. Meer info op onze website.

Facing Nature

Madeline Schwartzman
Door Madeline Schwartzman
19, 20 okt.
Registratie: ā‚¬12,50 - ā‚¬17,50

Facing Nature is een critical making workshop geĆÆnspireerd op eco-entanglement en sjamanistische gebruiken.
We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door, starend naar een digitale representatie van natuur, niet beseffend hoe ver we eigenlijk verwijderd zijn geraakt van de echte natuur. In deze workshop worden natuurlijke maskers ontworpen om de wereld vanuit een natuur perspectief te ervaren.

Inevitably Blue

Sophia Bulgakova
Door Sophia Bulgakova.

19 - 27 okt.

INEVITABLY BLUE is een participative performance op een schommel omringt door licht en geluid. De ervaring erin maakt het mogelijk om te transcenderen van de huidige omgeving, te reizen naar waar kleur bestaat wanneer beweging de lucht snijdt, en dromen zijn verweven met de realiteit in meer dan Ć©Ć©n dimensie. Meer info op onze website

Is het normaal dat? Hungry for sexuality

Studio Joes+Manon
Design Diner
Door studio Joes + Manon

24 - 27 okt.
Registratie: ā‚¬ 36,43

Social design studio Joes + Manon zet seksualiteit op het menu. Ze organiseren een reeks ervaringsdiners waarin ze normen en gedrag in de context van seksualiteit in vraag stellen. Je kunt een interactieve ervaring verwachten die het gesprek over seksualiteit op een originele en verrassend lekkere manier vergemakkelijkt. Meer info op onze website.

Sensorium Talk

Madeline Schwartzman, Sophia Bulgakova en t.b.a.
Door Madeline Schwartzman, Sophia Bulgakova en t.b.a.

20 okt, 16:00 - 17:30
Gratis toegang

Verschillende kunstenaars bespreken het thema Homo Sensorium, gericht op de vervagende grenzen tussen het synthetische en organische, het echte en het virtuele, het menselijke en machine, gevoel en perceptie. De kunstenaars vertellen over hun werk, projecten en onderzoek. Hoe kun je de menselijke perceptie beĆÆnvloeden en het menselijke sensorische apparaat hacken? Meer info op onze website.

Love in the 21st Century Talk

By Lancel/Maat, Joes + Manon, Dā€™vorah Graeser
Door Lancel / Maat, Design Studio Joes + Manon

25 okt., 14:00 - 15:00 uur
Gratis toegang

Wat is liefde in de 21ste eeuw? Welke taboes zijn er nog? Is een liefdescontract zoals het huwelijk nog steeds relevant? Hoe beĆÆnvloedt technologie onze perceptie van liefde? Kunstenaars Lancel/ Maat, studio Joes + Manon en D'vorah Greaser reflecteren over de staat van liefde en seksualiteit. Samen zullen we alternatieven verkennen voor huwelijkscontracten en nieuwe manieren voor liefde en intimiteit.

Piano in the dark

David Hordijk
Van David Hordijk

22 + 27 okt
Tickets: ā‚¬ 12,50

Wat hoor je als je niet kunt zien? Ervaar de avontuurlijke en filmische stijl van componist en pianist David Hordijk in dit concert in het donker. Koop je tickets bij Natlab. Meer info op de website.

Een Gevoel van Zwart /A Sense of Black (2018, 30 min)

Gerben Zevenbergen
Filmprogramma + Q&A
door Gerben Zevenbergen

23 okt

Kaarten: ā‚¬ 5, -

De documentaire neemt je mee in de wereld van blinde kunstenaar George Kabel (1955) uit Eindhoven. George is een van de 800 Nederlanders die lijden aan het Usher-syndroom. Hij is niet alleen blind maar wordt ook doof. We volgen George in zijn kunstpraktijk.
A Sense of Black wordt gemaakt in samenwerking met Stichting Loslokaal Rotterdam en Mikxs, creatieve oplossingen voor mensen met een auditieve of visuele beperking.

Blinde Liefde /Blind Love (2013, 30 min)

Jenny van den Broeke
Filmprogramma + Q&A
door Jenny van den Broeke

25 okt
Kaarten: ā‚¬ 5, -

Hoe vind je de liefde van je leven als je niet kunt zien? Blinde Liefde van Jenny van den Broeke is een korte documentaire die probeert deze vraag te beantwoorden. In Blind Love ervaren we liefde door de ogen van drie blinde tieners. film + Q&A in Nederlands

Homo Sensorium Space

Raphaƫl Coutin
Door Raphaƫl Coutin

19 - 27 okt

De ruimte Homo Sensorium lokt je naar een voelbare experience. De bezoeker wordt uitgenodigd om op blote voeten een zachte, rustige en multi-getextureerde ruimte te verkennen. Het nodigt je uit om een nieuwe ruimte met kinderlijke vrijheid te ervaren - om je schoenen uit te doen, op de vloer te liggen, je af te vragen over kleuren en naar de ruimte te luisteren.
Partners