Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
To multiply (vermenigvuldigen): een vermeerdering tot een veelvoud van het oorspronkelijke aantal. Het resultaat is veel meer dan de som der delen.

Multiplyer

Sam Berghuis Vormgeving
Photo: Sandra Bergsma

Wat je ziet is niet alleen maar een meubelstuk. Het is het eindresultaat van een proces, het antwoord op een vraag: waarom nieuw hout gebruiken terwijl er een enorme berg afgedankt hout is? Het Multiplyer Project is mijn antwoord op deze vraag.

Als meubelmaker werk ik graag met hout. Als mens houd ik van bomen. Dat roept de vraag op: waarom nog bomen omhakken als er een enorme hoeveelheid hout van goede kwaliteit wordt weggegooid? Het Multiplyer Project is een doorlopende zoektocht naar nieuwe toepassingen van afvalhout: van multiplex naar tafelblad, van parketvloer naar modulair opbergsysteem, van oude deur naar nieuw kantoormeubilair. Design kan het verschil maken en waarde toevoegen. Design gaat niet alleen maar over een interessant uiterlijk, maar vooral over een nieuwe denkwijze, een andere manier van kijken: afval wordt grondstof, recycling wordt upcycling, waardeloze rommel wordt waardevol meubilair. Design alleen is niet genoeg. Het hele maakproces moet kritisch worden doorgelicht: hoeveel energie en materiaal wordt verbruikt? Hoeveel materiaal blijft over, en wat doe je daarmee? Goed zaken doen betekent goed management. Goed beheer betekent goed omgaan met grondstoffen, energie en afval. Meten is weten! Dan ben je écht milieu-bewust.

Sam Berghuis Vormgeving

Sam Berghuis Vormgeving is een eenmans meubelmakerij, gevestigd in Amsterdam. Sam is zowel ontwerper én maker van meubels en interieurs, vrijwel uitsluitend gemaakt van afval. Je zou hem ook de duurste vuilnisman van Amsterdam kunnen noemen, of de meest creatieve afvalverwerker; het is maar hoe je het bekijkt.