Terug naar Programma
Embassy of Circular & Biobased Building
Ivan Bandura

Embassy of Circular & Biobased Building

Hele week bij Ketelhuisplein | Strijp-S Door World Design Embassies

De Embassy of Circular & Biobased Building richt zich op de maatschappelijke uitdagingen van nu: hoe kunnen we komende jaren zorgen dat iedereen in Nederland kan wonen en hoe zorgen we dat binnen deze bouwopgaven ook de klimaatdoelstellingen behaald worden door efficiënt energiegebruik, klimaatbestendig en uitstoot vriendelijk bouwen?

In deze Embassy komen partners samen die deze toekomst aan de hand van concrete ontwerpopgaven onderzoeken en nieuwe scenario’s verkennen. De centrale vragen zijn: hoe kunnen we schaal maken, hoe ziet een nieuwe circulaire bouwketen eruit en welke nieuwe vormentaal hoort bij het bouwen met biobased materialen?
Deze Embassy kiest in het verlengde van afgelopen jaar – circulair – voor de toevoeging van een biobased aanpak en kijkt naar duurzame strategieën om niet alleen te voldoen aan de huidige normen, maar ook aan de uitdagingen van morgen. En dat gaat misschien wel verder dan eco-neutraal bouwen. We starten vanuit eco-positief perspectief: we willen van een negatieve foodprint naar een positieve. We gaan door te bouwen C02 opslaan in plaats van uitstoten. Dat is onder meer te zien in BioBaseCamp, een ontwerp van Ketelhuisplein art-director Marco Vermeulen.
In het Growing Pavilion gaan we nog een stap verder: we onderzoeken nieuwe experimentele biobased materialen door ze toe te passen in het paviljoen. De huid van het paviljoen is onder meer gemaakt van mycelium bouwblokken die speciaal voor dit project gekweekt zijn.
De Embassy Circular & Biobased Building biedt inspiratie en context door onder meer tijdelijke architectuur op het Ketelhuisplein, het plein dat tijdens DDW geheel in het teken staat van circulair en biobased bouwen, en ook de huidige maatschappelijke transitie opgaven toont en hoe ontwerpers, overheden en innovatieve ondernemers kunnen bijdragen aan deze opgaven. De rol van gebruikers, consumenten en burgers komt daarbij ook aan bod.
Bezoek voor meer informatie over de tentoonstelling en het actuele programma de website van World Design Embassies.

Partners

World Design Embassies

World Design Embassies is een programma waarin design wordt ingezet om nieuwe vergezichten en concrete oplossingsrichtingen te ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen. Bij World Design Embassies stellen we de mens centraal in het ontwikkelen van de perspectieven, producten en diensten die antwoord geven op de vragen van nu en morgen. Dit doen we door vraagstukken rond thema’s als gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzame producten en diensten, bouwen en wonen, technologie, urgenties rond water, klimaatverandering en voedsel samen te brengen in zogenaamde ambassades voor toekomst. WDE is een jaarrond programma van Dutch Design Foundation en partners met een hoogtepunt tijdens Dutch Design Week.