Terug naar Programma
Birdsview Biobasecamp
Studio Marco Vermeulen

Biobasecamp

Bouwen met bomen

Hele week bij Ketelhuisplein | Strijp-S

Biobasecamp is een paviljoen dat architectonische uitdrukking geeft aan de bijdrage die ‘bouwen met bomen’ kan leveren aan de reductie van CO2 én de reductie van stikstof door conventionele bouwmaterialen zoals beton te vervangen door biobased materialen.

Het dek is van het Biobasecamp is opgebouwd uit modulaire vloerdelen van kruislaaghout die na de Dutch Design Week herbruikbaar zijn. Het kruislaaghout is in een Duitse fabriek gemaakt van Duits naaldhout, maar idealiter zou het van Nederlands hout gemaakt zijn. Door meer economische waarde te creëren voor hout in Nederland, kunnen er meer bossen worden aangeplant. De Nederlandse bouwopgave kan daarmee bijdragen aan bestrijding van klimaatverandering én aan de kwaliteit van het landschap. Dat geldt ook voor het Brabantse populierenlandschap. Daarom wordt het dek van het paviljoen ondersteund door stammen van populieren uit de omgeving van Eindhoven.

Het Biobasecamp vormt een vertrekpunt voor expedities van ontwerpers en opdrachtgevers naar de mogelijkheden die dit ‘beton van de toekomst’ biedt. Laat het Biobasecamp op zijn minst dit mogelijke omslagmoment markeren en een van de kiemplaatsen zijn voor een nieuw tijdperk!

Founding partners: Studio Marco Vermeulen, Derix, Provincie Noord-Brabant, Floriade, Arup, Dutch Design Foundation.

Dutch Design Foundation

Partners