Terug naar Programma
Atelier NL
Blickfänger

StormHout - StormWood

De bank waarop je zit, zit met serieuze vragen. Weet je waar het hout vandaan komt of wat er precies gebeurd is met de boom? Zou je het willen weten?

Hele week bij Ketelhuisplein | Strijp-S

Na een zware storm afgelopen juni, was Atelier NL benieuwd naar het lot van de honderden ontwortelde bomen in de stad. Wie ruimt ze, wat gebeurt er met het hout, is het nog bruikbaar, en voor wie? In StormHout delen ze de antwoorden die ze vonden – en een paar vragen die we samen kunnen bespreken.

Of de opwarming van de aarde de storm in juni veroorzaakte, valt niet te zeggen, maar bijna duizend bomen waren omgewaaid en het duurt jaren om ze te vervangen. Dat terwijl bomen co2 (een broeikasgas) uit de lucht halen om te groeien, waarbij ze koolstof opslaan in hun stam en takken. Om het klimaat te redden hebben we meer bomen nodig, niet minder!

Maar hoezo is dat onze zaak? StormWood test je liefde voor bomen met alledaagse vragen. Wil je liever een stad vol bomen of een stad vol auto’s? Misschien verwacht je het niet, maar ook in het bos kan het goed zijn om bomen te kappen. Een grote eik herbergt bijvoorbeeld allerlei planten en dieren maar als je hem kapt, maak je ruimte voor jonge bomen die samen meer co2 opnemen.

StormHout zet deze dilemma’s op banken gemaakt uit de omgewaaide bomen; hun planken liggen te drogen voor verder gebruik. Elke boom is met een unieke code aangemeld op Wildhout.com, zodat je kan zien waar het hout vandaan komt, wie er een duurzaam product van maakte en wie dat in huis heeft gehaald. En mocht je direct willen bijdragen, bezoek dan het WindHout project bij Atelier NL en koop of adopteer voor €10 een boom, om een ontworteld exemplaar te vervangen.

Partners