Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
De koffieketen op weg naar circulariteit

Beyond Coffee

Exhibition Beyond Coffee at Yksi Expo
Leonne Cuppen

Koffie, dat is toch een eenvoudig en natuurlijk product? Jazeker, maar wie de hele keten onder de loep neemt, ontdekt dat er nog veel uitdagingen liggen op het pad naar echte duurzaamheid voor mens en milieu. De tentoonstelling Beyond coffee laat zien hoe ontwerpers die uitdagingen oppakken.

Steeds meer handelsondernemingen en producenten van koffie werken met ‘groene bonen’. Keurmerken en certificeringen waarborgen een brede waaier van economische, sociale en milieucriteria zoals een eerlijke prijs, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een schone manier van verbouwen. En koffieboeren krijgen ondersteuning bij de teelt en in hun maatschappelijke omgeving.

Ook producenten van koffie verduurzamen hun productie-omgeving en -processen: het gebouw, de machines, het energieverbruik. Het bedrijf Peeze in Arnhem, een voorloper op dit gebied, werkt momenteel aan plannen voor een nieuwe, zo circulair mogelijke koffiebranderij. Ook koffiemachines worden efficiënter en duurzamer, en je kunt die apparaten tegenwoordig leasen.

Tegelijkertijd bedenken en ontwikkelen bedrijven, ontwerpers en startups op diverse punten in de keten innovatieve concepten en producten. Van koffie-abonnementen en modulaire koffiemachines tot composteerbare verpakkingen, bekers en capsules. Ook koffiedik kan op allerlei manieren worden hergebruikt: in zeep en haarproducten, als basis voor de teelt van oesterzwammen, als grondstof voor schoenen, meubels of een kaft van een notitieboekje.

Yksi Expo

Yksi Expo is een platform dat Dutch Design, technologie, architectuur en andere creatieve disciplines bij elkaar brengt, toegelegd op duurzaam ontwerpen en circulair design. In toenemende mate worden presentaties en exposities gerealiseerd rond deze onderwerpen – zowel in eigen huis als op tal van andere plaatsen in binnen- en buitenland.