Terug naar Programma
Parachutist Carman landt in een veld bij Eerde...
Rocco Verdult

STILLLEVEN

Sleutelscènes uit 75 persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen, verbeeld in miniatuurvorm.

Hele week bij TQ 5 | Floor 4 | Strijp T+R

Tijdens WOII zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze inspirerende, persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Met het project STILLLEVEN door Studio Rocco Verdult zijn deze sleutelscènes vastgelegd in 75 miniatuurvormen.

Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bedacht in zijn rol als creatief curator voor Brabant Remembers het concept STILLLEVEN;¬†een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de sleutelsc√®ne kan¬†kijken.¬†Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm en zijn hierdoor makkelijker inleefbaar. Letterlijk naar het moment kunnen kijken, maakt dat je het onthoudt √©n door kunt vertellen.¬†Aan de toeschouwer om te bedenken; ‚ÄúWat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?‚ÄĚ ¬†

De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan.

Rocco Verdult

Social Designer Rocco Verdult uit Eindhoven is door Brabant Remembers aangesteld als creatief curator. In zijn vernieuwende concepten staat de betrokkenheid van verschillende doelgroepen vaak centraal. Om alle verhalen te verbinden in een duurzame canon heeft hij het concept van STILLLEVENS bedacht, ontworpen en met zijn team uitgevoerd. Door de ontbrekende momenten uit de geschiedenis te verbeelden wil hij de verhalen toegankelijk maken voor een breed publiek.
Partners