Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Open Archief

Montage van een archiefkast (detail)
Firma Gispen / Verzameling (GISP) inv.nr. n289-159

Hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen op. Het Nieuwe Instituut en Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nodigen makers uit om nieuw werk te maken met gebruik van archiefstukken uit hun digitale collecties.

Kunstenaar/designer Oana Clitan, Kunstenaar Guy Königstein, en filmmaker Donna Verheijden ontwikkelden op basis van de open, digitale collecties van beide instituten een autonoom mediawerk. Op Dutch Design Week 2019 presenteren zij hun werk:

Oana Clitan neemt in met 'Future news, official screens' een voorschot op de manier waarop informatie in de toekomst gepresenteerd zou kunnen worden.

In 'Dear past, what would it take to throw you off balance?' van Guy Königstein, bieden stille vergaderruimtes, lege trappen, stoffige planken, lange gangen en gesloten deuren – als bevroren ruimtes uit vervlogen tijden – een podium aan ongenode bezoekers.

Met de speculatieve thriller 'The Stolen Archive', legt Donna Verheijden verbindingen tussen de verhalen en gebeurtenissen die verborgen zijn in de archieven van Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid.

Open Archief brengt makers en erfgoedinstellingen met elkaar in gesprek over het belang van creatief hergebruik van erfgoed en het beschikbaar stellen van online collecties. Makers worden uitgenodigd om te experimenteren met de mogelijkheden van digitale erfgoedcollecties op creatief, technisch en auteursrechtelijk gebied.

Het Nieuwe Instituut & Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is een van de grootste media-archieven ter wereld. De collectie omvat omroepprogramma’s, games, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid belicht objectief het Nederlandse medialandschap en de impact van media.

Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en digitale cultuur onderzoekt, presenteert en representeert de ontwerpdisciplines in een programma van tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops, onderzoeksprojecten en educatieactiviteiten.