Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
a microbial journey

Lab in Progress

Bioleather clutch
Emma van der Leest

Lab in progress toont een gaand onderzoek in de ontwikkeling van circulaire en gegroeide materialen door micro-organismen.

In Lab in Progress toont Emma twee huidige onderzoeken en een tijdlijn van de afgelopen 7 jaar waarin zijn heeft samengewerkt met wetenschappers, designers en bedrijven. Van bacteriën, algen, schimmels tot cellen zijn gebruikt om diverse materialen te ontwikkelen die schadelijk materialen vervangen.

Één onderzoek gaat over het kweken van een bacterieel leer dat wordt gegroeid in een fermentatieproces. Dit leer kan dierlijk leer vervangen en kan bovendien groeien op reststromen. Momenteel voert Emma een onderzoek uit om dit leer te coaten met een schimmel die in symbiose groeit met het leer. Zo hoeven geen schadelijke coatings te worden gebruikt en kan na gebruik, het volledig composteren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd nadat Emma en haar team (Radboud Universiteit) de Bio Art & Design Award 2019 hebben gewonnen.

Coloured by Flavo is een onderzoek als onderdeel van haar baan in het Biobased Art & Design Lectoraat. Een samenwerking tussen de TU Delft, Avans en de Willem de Kooning Academie. Deze waterbacterien groeien een structuur waardoor ze een kleur produceren, dit is hetzelfde principe als de veren van een pauw en het schild van een kever.

Zoals te zien in

Emma van der Leest

Emma van der Leest runt haar bedrijf voor 5 jaar. Sinds ze stage liep bij Suzanne Lee (van BioCouture), begon ze design en wetenschap met elkaar te verbinden. Naast haar eigen praktijk richtte ze BlueCity Lab op, een experimenteel prototyping werkplaats en lab in het voormalige Tropicana zwembad in Rotterdam om de drempel te verlagen voor andere ontwerpers om biotech toe te passen. Emma exposeerde haar werk (inter) nationaal en won verschillende prijzen voor haar werk.