Terug naar Programma

Working Hard or Hardly Working

Een tentoonstelling over de ideeën, theorieën, sociale impacts, creatieve output en processen rondom arbeid.

Hele week bij Veem | Floor 2 | Strijp-S

Als ontwerpers worden we geconfronteerd met de manifestatie van onze creatieve inspanningen. Hoeveel is ons werk waard en hebben we genoeg gewerkt? Wat voor soort arbeid maakt iets waardevoller en hoe profiteren we van langzaam of zichtbaar werk?

Hoe men arbeid ook definieert, de waarde van werk en het belang ervan voor ons welzijn is momenteel in flux. Zichtbaarheid en ethische werving van arbeidskrachten zijn factoren geworden in de branding en acceptatie van zowel kleine als grote bedrijven. Ambacht heeft een moment in de schijnwerpers als gevolg van de obsessie met het handgemaakte. Overalls, denim en Japanse werkkleding overspoelen de catwalks. De fysieke werkruimte fluctueert om een ​​bepaald resultaat te bevorderen en plannen voor interplanetaire vestigingen roepen discussies op over soorten arbeid. Dit alles gebeurt terwijl de opkomst van de "de influencer" niet alleen het werk verbergt dat we doen, maar ook een esthetiek van constante moeiteloosheid promoot. We willen bekend staan ​​om hard werken, maar eruit zien alsof we nauwelijks werken. Of het nu een analyse is van de historische sociaal-economische impact die arbeid heeft gehad op de minderheid, de huidige gevolgen van een technologische productiviteit gevuld met hulpmiddelen die alleen zijn ontworpen voor valide mannen, of een taalkundige benadering van de definitie van arbeid, deze tentoonstelling toont de verschillende perspectieven rondom dit thema.

Maria Beaumaster

ZIJ
We zijn een collectief dat de ideeën, theorieën, sociale effecten, creatieve output en processen rond arbeid onderzoekt. Als ontwerpers worden we geconfronteerd met de manifestatie van onze creatieve inspanningen. Hoeveel is ons werk waard en hebben we genoeg gewerkt? Wat voor soort arbeid maakt iets waardevoller en hoe profiteren we van langzaam of zichtbaar werk? Hoe men arbeid ook definieert, we dagen de waarde van werk en het belang ervan voor ons wereldwijde welzijn uit.

Erik van Schaften

The Unfinished Research of the Pseudo-Acacia

Op een dag ontdekte hij een boom. Een snelgroeiend, bedekt met stekels, zich snel verspreidend, meer dan 20 meter hoog stuk ongetemde natuur. Een hardhouten, Noord-Amerikaans giftig onkruid, genaamd de Robina pseudo-acacia. De boom is het moment van samenwerking. Atelier Schaft krijgt de opdracht om de historische / contextuele en materiële mogelijkheden van dit ‘weedy crop’ te benutten zodat Rob deze bevindingen in zijn kunstpraktijk kan implementeren.

Maja Pop Trajkova

Searching for a stranger to talk to
Dit project is een onderzoek naar de relatie tussen tijd en object. Het project, oorspronkelijk ontworpen als een prijsobject in opdracht van het ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap voor de Jos Brink Prijs in 2019, bevat dertig gesprekken met LGBTQI + -personen. Middels het proces werd het project een actieve zoektocht naar kwetsbaarheid - waarbij kwetsbaarheid zelf op zoek gaat naar de confrontatie met dat wat nog niet is geïntegreerd.

Zsofia Kollar

Killing You Softly
Killing You Softly is een reflectie op onze consumentencultuur. De cultuur die ons, terwijl we onze behoeften ermee troosten, ons zachtjes vernietigt. Het werk is een interpretatie van hoe we producten zien en hoeveel van onze identiteit word vertegenwoordigd door de producten die we bezitten.

Adam Bletchly

Whole Earth Trilogy
Wat alchemist was, is nu wetenschapper, herkenbaar aan veronderstelde kwaadaardigheid en steriliteit. Weergegeven als datgene wat niet ‘natuurlijk’ is. Het plant en zaadje met ideeën voor de volgende millennia. Het wortelt langzaam. Maar op welke gekweekte grond zal het floreren? Werkend binnen de traditie van verhalend weven, dienen deze kunstwerken om de creatie van een visuele taal rond de onderwerpen: kernenergie, steden en GE-gewassen te verkennen.

Herbert Luciole

Tools for a Postcapitalist transition
Herbert Luciole - (Barnaby Monk & Laetitia Migliore) verkennen, herhalen en evolueren verschillende tools die een transkapitalistische transitie proberen te faciliteren en stimuleren.

Maria Tyakina

Fold
De Fold Lam wordt gekenmerkt door een verfijnd handmatig vakmanschap met de materiaaleigenschappen van een dun stuk plaatstaal. De handmatige kracht die wordt uitgeoefend door lichaamsgewicht en handen is gebruikt om het metaal boven zijn vloeigrens te belasten om de geometrie te wijzigen waardoor het materiaal plastisch vervormt, maar niet faalt. Met behulp van handarbeid in plaats van conventionele mechanische technieken en machines, kan het materiaal bepalen hoe het moet worden gemanipuleerd.

Carolina Valente Pinto

Lean On - a story on pleasure and power
In de nabije toekomst worden we vervoerd naar Orgasmify, een cult-bedrijf. In het middelpunt van dit bedrijf staat Sheryl Sandberg, de voormalige COO van Facebook die na een baanbrekende ontdekking van de kracht van orgasmische energie vastbesloten is de wereld te veranderen zodat alle vrouwen hun volledige potentieel kunnen bereiken. Dit is het uitgangspunt voor een verhaal dat liefde en intimiteit onderzoekt in de carrière-gedreven cultuur van vandaag, door een kritiek op bedrijfsfeminisme.

Esther Vane

Home is Where the Art is
Een korte documentaire waarin de rol van kunst in de samenleving wordt onderzocht, maar ook de positie van, en de relatie tussen, de kunstenaar, de arbeider en de ambachtsman. De documentaire is een reflectie op de kunstinstelling waarin Esther Vane is opgeleid. Welk doel heeft de instelling en wat verwachten ze van hun studenten? Wat wordt gezien als goede of interessante kunst binnen het kunstinstituut, maar ook daarbuiten? Maar nog belangrijker: wat voor opleiding hebben we nodig?

Pien Post

Domestic Traces
Domestic Traces zoekt de aanwezigheid van "de huisvrouw" en haar fysieke arbeid op doormiddel van de oude Nederlandse traditie van het maken van zandtapijten.