Terug naar Programma

What if: Safety Matters

Hele week bij Ketelhuisplein | Strijp-S

Hoe kunnen we als burgers bijdragen in het signaleren van georganiseerde misdaad? Kan het doorbreken van het taboe rondom betaalde intimiteit leiden tot een veiligere omgeving voor sekswerkers? En wist je al dat er steeds meer mensen slachtoffer worden van online fraude?

In het What if Lab heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dit jaar urgente vraagstukken op het gebied van veiligheid centraal gesteld, die niet alleen door de overheid opgelost kunnen worden.
Het zijn vragen waarbij de mens centraal staat en waarvoor we als samenleving gezamenlijk zullen moeten handelen. Hoe dan? Dat weten we nog niet, maar we hebben wel al ideeën… en die willen voorleggen aan de bezoekers van Dutch Design Week.

Drie ontwerpstudio’s: Afdeling Buitengewone Zaken, Extra Practice en We are Social Rebels verplaatsen daarvoor hun werkplek tijdelijk naar de Embassy of Safety op het Ketelhuisplein. Daar gaan ze negen dagen live aan de slag, samen met gemeentes, experts en het publiek. Zo krijgen bezoekers de kans om deel te nemen aan het creatieve proces. Vragen, suggesties en tips zijn welkom!

Afdeling Buitengewone Zaken

What if you could proudly visit sex workers?
In de uitdaging om het sekswerk te ontdoen van wangedrag, proberen we een deel van het taboe en de verkeerde informatie rond sekswerk te doorbreken. Zo hopen we inzicht te krijgen in de manier waarop illegaal sekswerk in de toekomst kan worden aangepakt. Met een uitdagende set van interventies en scenario's gaan we op zoek naar ontwrichtende perspectieven om deze wereldwijde uitdaging samen met de DDW-bezoekers aan te pakken.

We are Social Rebels

What if neighbors help to tackle organized crime?
Mensenhandel, witwassen, drugsproductie. Bij ondermijning maken criminelen misbruik van systemen en diensten van de bovenwereld. Ze nestelen zich in buurten en sleuren kwetsbare personen mee in criminele activiteiten.

Wat als buurtbewoners zelf signalen van ondermijning herkennen en doorgeven? Ontwerpbureau We are Social Rebels en de gemeente Maastricht duiken in de wereld achter een pilletje en verkennen samen met inwoners en experts wat er gebeurt als zij hun oplettendheid inzetten.

Extra Practice

What if we need E-retail therapy?
Duizenden mensen worden jaarlijks het slachtoffer van online winkelfraude, ondanks waarschuwingscampagnes. Waarom is het zo dat zelfs als we ons bewust zijn van de gevaren, we nog steeds bedrogen kunnen worden? Om dit te onderzoeken zal Extra Practice samen met de gemeente Haarlem en LMIO een Experimenteel Rehab (E-ROB) oprichten voor onlineconsumenten. Op DDW testen, diagnosticeren en behandelen ze bezoekers om het online aankoopgedrag zowel te rE-searchen als te rE-booten.
Partners