Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Autonomie voor kinderen tijdens een medische behandeling

Aiki

3D viewing room
Aiki © Studio Uncoated
Graphic design Ieva Valule

Als een kind een (ingrijpende) medische behandeling moet ondergaan, kan dat een traumatische ervaring zijn. Om dat te voorkomen heeft de Nederlandse ontwerpster Josephine de Fijter, in samenwerking met Stichting Charlie Braveheart en Studio Bibi van der Velden, een sensorisch object ontwikkeld.

Medische behandelingen kunnen een diep effect hebben op de psyche van kinderen. Vaak zijn dergelijke behandelingen enorm beangstigend en stressvol. Aiki geeft kinderen meer controle over hun ervaring. Tijdens de behandeling ademt deze knuffel ritmisch met het kind mee en dat heeft een bewezen kalmerend effect.

Het object is ook ontworpen om een connectie op te bouwen tussen arts en kind. Voor kinderartsen is het prettig om op deze manier empathischer te werk te kunnen gaan en de emotionele staat van een kind beter te kunnen ‘lezen’. Gestuurd door de ademhaling, verandert de knuffel van kleur. Aiki geeft de arts zo een visuele indicator die aangeeft hoe angstig de kleine patiënt is.

Tijdens DDW 2020 organiseren de ontwerpster en haar team verschillende discussies. Zij nodigen interdisciplinaire sprekers uit om samen te onderzoeken hoe design en de medische industrie kunnen samenwerken.

Partners

Studio Uncoated

Studio Uncoated organiseert en conceptualiseert samenwerkingen tussen interdisciplinaire makers, met als doel het aansnijden van sociaal-maatschappelijke onderwerpen, om zo nieuwe denkrichtingen te stimuleren. Daarnaast stellen we bedrijven in staat hun communicatie te verweven met de (visuele) vertelkracht van creatieven en kunstenaars.