Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
nieuwe producten van reststromen - uit leer en gft

Lasting Leather LAB 2020

Start virtuele tour
samples Michelle Baggerman - Material Sense LAB
Mathijs Labadie

Lasting Leather Lab is een initiatief van Material Sense LAB. Het team van ontwerpers doet sinds 2019 onderzoek naar innovatieve circulaire oplossingen voor de bergen afval uit de leerindustrie. Vorig jaar presenteerden zij de eerste materiaalonderzoeken en laten nu de nieuwste ontwikkelingen zien.

De expertmeetings gedurende DDW 2019 brachten nieuwe samenwerkingen voort, waaronder die voor de ontwikkeling van een nieuw leercomposiet 3LC. Reststromen die ontstaan zijn bij de verwerking van leer zijn vermalen tot grondstof. Tezamen met bio kunststoffen die zijn gegroeid uit bacteriƫn die zich voeden met gft afvalstromen, vormen ze een nieuwe biobased kunststof welke zich leent voor allerlei interieurproducten en te recyclen is. Het team brengt deze ontwikkeling nu verder naar nieuwe toepassingen en mogelijke schaalvergroting.

Daarnaast is een 'ode aan de koeienhuid te zien': de restvormen die ontstaan bij het industriƫle snijproces van leer zijn teruggebracht tot een nieuwe kleurige huid voor in het interieur.

Het team van ontwerpers bestaande uit Michelle Baggerman, Simone Post, Natascha van der Velden, en Simone de Waart, werkt samen met en de leerverwerkende industrie en de experts op het gebied van materiaal- en polymeer technologie van TU Delft en het bedrijf Paques. Op deze manier bouwen we nieuwe ketens op en onderzoeken nieuwe mogelijkheden voor producttoepassingen van de verschillende afvalstromen, om in de toekomst op een circulaire manier te kunnen produceren.

Zoals te zien in
Partners

Material Sense LAB

Material Sense LAB is dĆ© plek waar originele denkers hun ideeĆ«n kunnen uitproberen samen met vooruitstrevende bedrijven en toponderzoekers. Waar nieuwe ideeĆ«n ontstaan voor hergebruik van materiaal en actuele toepassingen voor biomaterialen. Hiermee ontwikkelen we innovatieve producten die bijdragen aan de circulaire economie voor een duurzame toekomst. Material Sense LAB laat zien dat experimenteren werkt; succesvolle projecten tonen concrete resultaten van materiaalontwerp en ā€“onderzoek