Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Een eigentijds materiaal dat biologisch afbreekbaar is en gemaakt is van uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

OCRAGELA : Red Ochre and a Wise Man

3D viewing room
Ocragela_Ingredients

Oker, gelatine, glycerine en water. Met deze vier natuurlijke stoffen heeft Soowon Chae als afstudeerder aan de Design Academy Eindhoven een duurzaam en biologisch afbreekbaar materiaal ontwikkeld dat hij Ocragela noemt.

Al sinds de prehistorie gebruikt de mens rode oker als natuurlijke kleurstof. We kennen het bijvoorbeeld van oude rotstekeningen en van Egyptische fresco’s, maar oker werd ook gebruikt als materiaal om ivoor te slijpen. Soowon Chae past rode oker niet alleen toe als kleurstof, maar ook als eerbetoon aan de nieuwsgierigheid en creativiteit van de vroegere mens, en het respect dat hij betoonde voor de natuur.

Hoe anders is het verhaal achter gelatine, toch vaak beschouwd als een soort ‘minderwaardig’ restproduct van de vleesverwerkende industrie. Juist daarom koos Soowon Chae het als een hoofdingrediënt om een duurzaam materiaal te creëren met geheel nieuwe mogelijkheden. En om daarmee kanttekeningen te plaatsen bij de beeldvorming en stereotypering door de hedendaagse mens in een samenleving die wordt gedomineerd door het kapitalisme.

Zoals te zien in

SOOWON CHAE

Soowon Chae studeerde in 2019 af aan de Design Academy Eindhoven en woont en werkt in Eindhoven. De primitieve en ongerepte schoonheid van de natuur, de aangeboren creativiteit van de mens en de interactie tussen mens en natuur zijn thema’s die hem boeien. Met name is hij geïnteresseerd in hoe betekenissen en functies in de loop van de tijd veranderen en hoe authentieke waarden een nieuwe interpretatie krijgen.