Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Een toekomstvisie waarin we de taal van bomen via schimmels onderzoeken en in symbiose met het bos leven.
Ook onderdeel van Symbiocene Forest.

SYMBIOTIC FUTURES

3D viewing room
The Netherlands 2035 - Living in nature
Design by Romy Snijders | Model Fleur Snijders

SYMBIOTIC FUTURES is een toekomstvisie waarin we de taal van bomen via schimmels onderzoeken en in symbiose met het bos leven. De ontworpen tools zouden het mogelijk maken om naar communicatie tussen bomen te luisteren. Inzicht in de communicatie kan ons helpen de omgevingsgezondheid te verbeteren.

Het Antropoceen is het huidige tijdperk waarin wij mensen een dominante invloed hebben op het klimaat en het milieu. De ontkoppeling van mensen en de rest van de natuur is een essentieel onderdeel dat bijdraagt aan de verwoesting van onze planeet. Deze ontkoppeling heeft te maken met het concept dat we hebben van de natuur. Dit project onderzoekt een ander concept/verhaal door middel van Speculative Design. Een verhaal waarin we in de natuur leven en de communicatie tussen bomen onderzoeken om onze omgevingsgezondheid te verbeteren.

Bomen zijn verbonden met schimmels. Schimmels hebben netwerken van lange draden verborgen onder de grond, genaamd mycelium. Deze netwerken vormen het internet van het bos en laten bomen met elkaar communiceren. We onderzoeken:
1. Welke bomen communiceren?
2. Wat communiceren ze?
3. Wat betekent dat?

Tool # 1 is bevestigd aan bomen. Het laat zien welke bomen verbonden zijn en of de boom informatie verzendt of ontvangt.

Tool # 2 is aangesloten op de mycorrhiza-mycelium-hotspot die verbonden is met de bomen die communiceren. De gedetecteerde signalen worden omgezet in een soundscape die kan worden gehoord en opgenomen.

Onderdeel van Symbiocene Forest

Zoals te zien in

Romy Snijders

Romy is een multidisciplinaire ontwerpster. Haar werk combineert design, kunst, wetenschap, techniek en cultuur. Ze daagt denkbeelden van mensen uit om een positieve toekomst vorm te geven. Ze heeft een holistische benadering van ontwerpen waardoor ze kan werken aan de zeer complexe problemen waarmee we vandaag de dag geconfronteerd worden. Romy heeft een BSc Industrieel ontwerpen van de TU Delft en een MA/MSc Global Innovation Design van de Royal College of Art en Imperial College London.