Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Ontwerpregels voor AR, VR en Voice technologie die mensen centraal zet

Enriching reality

Start virtuele tour
Immersed in virtual reality
HH/ANP

Het Rathenau Instituut organiseert een online talkshow over de impact van AR, VR en Voice. Tijdens deze talkshow ontvangen Rathenau onderzoekers Rinie van Est en Dhoya Snijders inspirerende gasten, waarmee besproken wordt hoe AR, VR en Voice onze levens kunnen verrijken - en verarmen.

Door de opkomst van augmented reality, virtual reality en spraaksystemen worden we dieper ondergedompeld in de digitale wereld. Nieuwe vormen van immersieve technologie brengen onze stemmen, gezichten, emoties en leefomgeving in kaart en bootsen ons na. Denk aan gezichtsherkenning, het digitaal klonen van gezichten of aan spraakassistenten die steeds menselijker klinken. Ook wordt onze ervaring van en interactie met de digitale wereld intuĂŻtiever. Virtual reality transporteert ons naar een virtuele wereld en met augmented reality zien en horen we virtuele elementen in de fysieke omgeving: van tekstblokken tot kunstwerken. In de talkshow bespreken we de doorbraak van immersieve technologie. Want kunnen we echt nog wel van nep onderscheiden? En wordt een werkelijkheid ondergedompeld in digitale technologie rijker, of juist armer?

Rathenau onderzoekers Rinie van Est en Dhoya Snijders ontvangen tijdens de talkshow inspirerende gasten: Artist in Residence Nicky Liebregts, Liza Cornet, die de invloed van AR op ons zelfbeeld onderzoekt aan de Universiteit Leiden, en Maarten Lens-Fitzgerald, oprichter van Open Voice en voorvechter van spraaktechnologie die meer is dan een gadget.

Partners

Rathenau Instituut

Het Rathenau Instituut is een denktank die het publiek en maatschappelijk debat over wetenschap, technologie en innovatie ondersteunt en informeert. Het Instituut heeft uitgebreid gepubliceerd over de impact van digitale technologie – van cyberconflicten tot learning analytics en van virtual reality tot het digitaal monitoren van de werkplaats.