Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

FABULOUS FUNGI

3D viewing room
'Monascus Purpureus' fungi.
Unknown source

Eén van de grootste problemen in de mode-industrie is de watervervuiling die wordt veroorzaakt door de schadelijke textielverf. Daarom richt mijn project zich op hoe biodesign het gebruik van schadelijke textielverf kan verminderen door het gebruik te maken van schimmels.

Dit project richt zich op één van de grootste problemen in de mode-industrie: watervervuiling.

Ik geloof dat biodesign het gebruik van schadelijke textielverf kan verminderen. Schimmels zijn hiervoor een veelbelovende bron. Er zijn verschillende schimmelsoorten die pigmenten produceren die gebruikt kunnen worden voor het verven van textiel. Schimmelverf heeft veel voordelen ten opzichte van synthetische textielverf en andere alternatieven. Bovendien is het zelfs geschikt voor industrieel gebruik. Na het identificeren van methodes om de schimmels te laten groeien en de pigmenten te extraheren, is in samenwerking met Westerdijk Fungal Biodiversity Institute schimmelverf ontwikkeld.

Schimmelpigmenten reageren anders op verschillende soorten stof. Dit effect wordt gebruikt om prints te maken. Als inspiratie voor deze prints heb ik de chemische structuren van de schimmelpigmenten, die voor de verf gebruikt worden, bekeken. De prints zijn geïmplementeerd in kledingstukken en gevisualiseerd in Clo3D.


De livestream kan teruggekeken worden op: https://www.twitch.tv/videos/774132762

360 view van mijn expositie tijdens 'The Fashion Experience':
https://ths.li/F4msRB

Zoals te zien in
Partners

Ilse Kremer

Ik ben mode- / textielontwerpster en biodesigner. Ik ben onlangs afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie.

Ik geloof niet in de fast-fashion industrie. Duurzaamheid is dan ook een belangrijk aspect van mijn werk. Ik werk graag met recycling en natuurlijke verfmethodes.
Verder ben ik geobsedeerd door kleur. Ik geloof dat kleur een manier is om jezelf uit te drukken. Ik ben ook geïnteresseerd in technologie, vooral in de voordelen die het kan opleveren voor een duurzamere manier van mode.