Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Hoe ontwerp je materialen die sterke emotionele connecties stimuleren tussen hen en hun toekomstige eigenaars?

Uncover

3D viewing room

Uncover is een textielcollectie ontwikkeld vanuit onderzoek naar emotioneel duurzaam materiaalontwerp.

Uncover is gebaseerd op het concept van emotionele duurzaamheid, een benadering van duurzaamheid waarbij consumptie en verspilling wordt verminderd door het versterken van de relaties tussen consumenten en producten. Het onderzoek van Uncover richt zich op de rol van materialen in deze emotionele relaties. Het verkent op welke manieren materialen kunnen worden ontworpen die vanuit hun karakter hun toekomstige eigenaars stimuleren om persoonlijke betekenissen aan hen te verbinden.

De collectie bestaat uit handgewoven textiel gekleurd met een combinatie van verschillende kleurstoffen. Door deze combinatie verandert het textiel visueel tijdens gebruik en door blootstelling aan daglicht. Bedekte en onbedekte delen creĆ«ren zo verschillende kleurschakeringen en patronen, als herinnering aan alle voorgaande interacties en een visuele vertaling van persoonlijke betekenis. Daarnaast worden eigenaars aangezet tot het ontdekken van nieuwe verschijningen van het textiel in de toekomst. Al deze stimulansen dragen samen bij aan een lange en intieme levensduur van het textiel zelf en de producten waarin zij worden geĆÆmplementeerd.

Nicky Vollebregt

Als een materiaal- en textielgericht ontwerper ben ik continu op zoek naar hoe ik kan bijdragen aan duurzamere levensduren van onze bezittingen en meer bewuste consumptie. Ik gebruik ambachts- en handwerktechnieken in een hands-on en onderzoeksgericht ontwerpproces.