Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Haptische feedback in smart clothing

Body Wonders

Body Wonders - close-up
Mila Chorbadzhieva

Een tastbare ervaring waarbij het publiek de mogelijkheden van haptische feedback in smart clothing kunnen ervaren.Welke boodschap, gevoelens en emoties worden opgeroepen door aanraking? Wat zijn de mogelijkheden van deze nog te ontdekken zintuiglijke dimensie? Zouden we informatie kunnen voelen?

We worden overspoeld door informatie. De tijd die we achter een scherm besteden is tijdens de pandemie toegenomen, onder andere vanwege de digitale communicatie met collega’s, familie en vrienden. Er is een over stimulatie van onze visuele communicatie vergeleken met onze andere zintuigen. Ondertussen is aanraking op de achtergrond verdwenen; de 1,5 meter samenleving heeft een sterke invloed op onze sociale rituelen, intimiteit en relatie met de fysieke wereld. We gebruiken aanraking niet meer voldoende om onze omgeving te interpreteren of om met elkaar te communiceren. Het doel van dit project is om de aanraking opnieuw te ontdekken als een methode en als een nieuwe taal; de huid als een nieuwe verbinding in een toekomst waarbij het scherm zijn macht verliest.
De ervaring wordt mogelijk gemaakt door Smart Clothing, bestaande uit 14 haptische motoren geplaatst over de romp en armen om zo een collectie van vibrotactile patronen te creëren. Deze bestaan uit vier verschillende testfasen, waarin de deelnemers (een gever en een ontvanger) ontdekken hoe ze simpele boodschappen over kunnen brengen op afstand, hoe ze prikkels kunnen interpreteren en hierop reageren.

Zoals te zien in
Partners

Holst Centre and Baltan Studio

Holst Centre (een onafhankelijk open-innovatieve research en development centrum voor draadloze autonome sensoren en flexibele elektronica) is succesvol in het veld van Smart Clothing. Hun ervaring in het ontwerpen van geprinte elektronica laat de mogelijkheden zien van mogelijk techniek. De uitdaging hierin ligt echter in het onderzoeken van hoe deze techniek mensen kan (onder)steunen.

Dit project is geïnitieerd door Holst Centre in samenwerking met Baltan Studio.