Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Tekenen onder druk

Gijs van Bon - StraatRover

Straatrover in action
Gijs van Bon

StraatRover creëert schone tekst en zuiver beeld. Deze computergestuurde hogedrukreiniger schrijft en tekent op straat door heel precies en doelgericht het vuil van klinkers of asfalt te verwijderen. De tekeningen of teksten die zo ontstaan, verdwijnen uiteindelijk weer na verloop van tijd.

StraatRover creëert schone tekst en zuiver beeld. Deze computergestuurde hogedrukreiniger schrijft en tekent op straat door heel precies en doelgericht het vuil van klinkers of asfalt te verwijderen. De tekeningen of teksten die zo ontstaan, verdwijnen uiteindelijk weer als zich na verloop van tijd nieuwe groezeligheid vormt op straat.

De spuitkop van de reiniger wordt bewogen door een aantal motoren die op hun beurt worden aangestuurd door een computer. Daarbij kan een operateur met een hand-held hogedrukspuit de creaties van de machine aanvullen: deze persoon kan de teksten ‘redigeren’ of de tekeningen uitbreiden. StraatRover past zich snel en makkelijk aan de omgeving aan: z’n boodschap is veranderlijk en kan aan elke locatie of gelegenheid aangepast worden.

In zijn werk zoekt Gijs van Bon naar de manier waarop beeld en tekst in de openbare ruimte vorm krijgen, zowel in hun toepassing als inhoudelijk. Deze straat-specifieke content ‘gebeurt’ als het ware tijdens een performance van tekenen en schrijven. De schone lei die StraatRover achterlaat en de echo van deze gebeurtenis is weken later nog te zien, te lezen en te beleven.

Locatievoorkeuren: Sectie-C en Ketelhuisplein

Partners

Studio Gijs van Bon

Gijs van Bon staat bekend om zijn abstract kinetische kunstwerken, lichtkunst en tijdsgevoelige installaties. In zijn zeer conceptuele en tegelijkertijd erg fysieke werken sluiten elementen van technologie, kunst en theatrale performance naadloos op elkaar aan. Van Bon maakt gebruik van een altijd groeiend repertoire van technische uitvindingen en materialen om zijn trage en zorgvuldig gechoreografeerde objecten tot leven te wekken.