Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Gaan we in de nabije toekomst door het leven als robot, of kunnen we zelf de algoritmes vormgeven die bepalen wat we doen?

Be Your Own Robot

Translate your life into rules
Sander Veenhof

Bij steeds meer van onze bezigheden laten we ons adviseren of leiden door software. Maar is het acceptabel dat ons leven in toenemende mate wordt vormgegeven door algoritmes waar we geen inzicht in hebben? Het is tijd voor een herontwerp aan de basis. Is het tijd dat we onszelf gaan programmeren?

Op steeds meer manieren bepaalt software hoe ons leven eruit ziet. Waar we op internet tegen aan lopen en wie en wat er op ons pad komt, wordt geregisseerd door algoritmes. En doordat de digitale wereld dankzij de smartphone verder en verder vermengt raakt met de fysieke werkelijkheid, bepalen algoritmes steeds vaker hoe we om gaan met de wereld om ons heen. We kunnen daar aan ontsnappen door onze laptops dicht te klappen en smartphones weg te leggen. Maar dat is een tijdelijke oplossing, geen toekomstbestendige aanpak. Er is een radicaal herontwerp nodig van onze relatie met techniek. Maar hoe kunnen we de regie in eigen hand nemen, waarbij we het gemak behouden van een geautomatiseerd bestaan zonder dat we daarbij onze autonomie kwijt raken?

Door onszelf te gaan programmeren. De BeYourOwnRobot app maakt dat mogelijk. Met inzichtelijke regels ontwerp je je gedrag, wat je doet en hoe je om gaat met mensen om je heen. Als iemand / niemand / iedereen dit doet, dan doe ik dat.

Tijdens workshops en lezingen helpt deze app participanten en toehoorders gezamelijk hands-on deze thematiek ervaren. Tijdens de DDW verbindt de app DDW bezoekers met elkaar, lokaal en op afstand.

Sander Veenhof

Ik werk al jaren aan projecten waarin de fysieke en de virtuele ruimte elkaar aanvullen én een wisselwerking aan gaan met lokaal aanwezige data en de lokaal aanwezige mens. Door over techniek na te denken voorbij de standaard mogelijkheden en door oog te hebben voor de sociale en maatschappelijke impact, hoop ik met mijn projecten het onderzoek naar mogelijke toekomstscenarios ervaarbaar te maken in het hier en nu.