Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
In onbetaalde arbeid vertrouwen we op

Bank of Care

3D viewing room
User account: accumulation of records

Bank of Care (Bank van Zorg) is een alternatief banksysteem gebaseerd op de onbetaalde zorgarbeid in het huishoudelijke milieu. Het bouwt een record van de doorlopende, basische menselijke economie die ons welzijn onderhoudt. Daarnaast vindt het ook manieren om leden financieel te ondersteunen.

Bank of Care (BoC) werkt binnen het paradigma dat de door vrouwen geleide productie in huishouden de basiseconomie vormt waarvan ander economieƫn afgeleid zijn. Al is deze economie absoluut essentieel voor een functionele samenleving, wordt het genegeerd alsof het niet bestaat.

BoC werkt hiertegen in een driestaps-proces die zorg registreert, het vertaalt in leesbare gegevens, en zorgverleners beloont. Leden kunnen hun klusjes opnemen en krijgen dan een gedetailleerd record van hun onbetaalde arbeid in de vorm van ophopende statistieken. Zo leveren ze groeiend bewijs van deze productiviteit.

Als gemeenschap streeft BoC om vrouwen te versterken als producenten van welzijn, door de implementatie van een basisinkomen (UBI). De idee van UBI als ā€˜geld voor nietsā€™ klopt niet als we letten op de inzet en tijd die aan zorgtaken worden besteed.

BoC is een lopend onderzoek naar de erkenning van de niet-monetaire vrouwelijke economie als de veelbelovendste weg naar een nieuwe wereldeconomie. De gebeurtenissen van dit jaar herinnerden ons hoe kwetsbaar de markteconomie is. Wanneer marktoplossingen falen zijn onze huishoudens totaal afhankelijk van het onbetaalde werk van vrouwen en meisjes.

Partners

Class of 2020

Teresa Feldmann is een veelzijdige creatieveling met een nieuwsgierige en vrije, toch praktische benadering van ontwerp, en een verkennend verstand die bestaande systemen en processen vaak opnieuw bedenken. Als fervent lezer komt haar werk uit diepgaand interdisciplinaire onderzoek; als gepassioneerde maker experimenteert ze graag met materialen en productietechnieken. Haar hoofdinteresse is in low-tech duurzaamheid, van ethiek tot alternatieve economieƫn tot biomicmicry.