Zoeken

Sluit zoeken
Dutch Design Awards 2020
Een project over het vinden van nieuwe rituelen en methoden om het veranderende landschap vast te leggen.

RETREAT

3D viewing room
Steinglacier, Switzerland, 2018
Dit project is onderdeel van Dutch Design Awards 2020

Nu de impact van klimaatverandering steeds duidelijker wordt, worden we geconfronteerd met hoe diep onze identiteit verweven is met het landschap. Aanstaande drastische veranderingen in onze manier van leven veroorzaken gevoelens als ongemakkelijkheid, verdriet en onthechting.

Land verliezen aan de zee, ijs verliezen aan de zon, talloze diersoorten behoren nu tot de geschiedenis — hoe kunnen we omgaan met de nieuwe vorm van ecologische rouw die daardoor ontstaat? Hoe kunnen we begrijpen wat er verloren gaat, als we alleen indirect met dit verlies geconfronteerd worden?

Met 2 laptops, een tablet, een 3D scannen en een smartphone met 3D signaal, scande ik de voet van een terugtrekkende gletsjer in Switzerland. Het aantal scans en de oppervlakte werd bepaald door de limieten van de technologie; de rekenkracht en de duur van de lithium batterij van de laptop.

Het resultaat zijn een serie fragmenten van de altijd veranderende oppervlakte structuren van gletsjerijs. Ze vormen de start van een archief en een poging om daadwerkelijk te begrijpen wat er verloren gaat. Zo kan de tactiele eigenschap en identiteit van deze gletsjer voortleven in het digitale domein, of fysiek als model dienen ter herinterpretatie van tijd en locatie.

De reis, de klim, het risico, het ontzag voor deze omgeving, het tot het uiterste drijven van de nieuwste consumer electronics vormen samen een gebaar en ritueel als poging om te gaan met ecologische rouw.