Zoeken

Sluit zoeken
Dutch Design Awards 2020
Deze installatie toont de impact van 1 sigarettenpeuk op grondwater, rivieren en oceanen door de hoeveelheid vervuiling per dag zichtbaar te maken.

POLLUTIVE ENDS

3D viewing room
Showing the impact of 1 single cigarette butt
Thijs Biersteker
Dit project is onderdeel van Dutch Design Awards 2020

Deze interactieve kunstinstallatie, gemaakt door klimaat kunstenaar Thijs Biersteker, maakt de impact van één sigarettenpeuk zichtbaar op een verbluffende maar schokkende manier door 50 liter water per dag rond te pompen. De hoeveelheid water 1 peuk vervuilt.

Onderzoekers hebben ontdekt dat 1 sigarettenpeuk 500 liter water per dag vervuilt. 1 liter water doordrenkt met peuken dood 50 procent van alle kleine oceaanschepsels die hier in leven. Dat is 3,4 ml aan dodelijk water - per seconde afkomstig van slechts 1 sigarettenpeuk.

Met de kunstinstallatie Pollutive Ends wordt de impact van 1 sigarettenpeuk op ons milieu en water inzichtelijk gemaakt. Recht voor de neus van de bezoeker wordt echt vervuild water, hypnotiserend heen en weer bewogen in een ingewikkeld buizensysteem. De installatie wordt aangedreven door een algoritmisch pompsysteem dat het aantal bezoekers, de kans dat ze roken en de hoeveelheid vervuiling die ze zouden veroorzaken berekent.

Het idee voor de installatie is gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaanse Environmental Protection Agency, Surfrider Foundation en de Wereldgezondheidsorganisatie.