Zoeken

Sluit zoeken
Dutch Design Awards 2020
Samen schulden voorkomen

Monnie

3D viewing room
Monnie App
Afdeling Buitengewone Zaken & Garage2020
Dit project is onderdeel van Dutch Design Awards 2020

Met Monnie helpen we jongeren betaalachterstanden te voorkomen, voordat deze zich ontwikkelen in enorme schulden. Samen met jongeren ontwierpen we de Monnie App, die aansluit bij hun belevingswereld. En, bij Monnie nemen ook schuldeisers hun verantwoordelijkheid in het oplossen van schulden.

15 procent van de jongeren heeft een schuld. Slepende incassotrajecten staan ontwikkeling en gezondheid in de weg. In ons huidige incassobeleid zijn schuldeiser juridisch goed beschermd, vanuit de norm dat men zelf verantwoordelijk is voor opgelopen schulden. We zien de schuldenaar als schuldig en brengen we deze met boetes, extra incassokosten en dreigende taal steeds verder in de problemen. Dat terwijl hij of zij een schuld vaak wel wil oplossen, maar dat niet kan. Afdeling Buitengewone Zaken & Garage2020 ontwierpen een meer persoonlijke en sociale benadering.

De Monnie App helpt jongeren bij het makkelijker betalen van rekeningen. Bij het ontstaan van een betalingsachterstand kunnen jongeren zelf een betaalplan instellen. De schuldeiser ziet dat de jongere met de achterstand aan de slag gaat en de jongere wordt hier elke maand aan herinnerd. Door MONNIE op dit moment in te zetten, kunnen schulden worden voorkomen in plaats van genezen.

Met deze aanpak nemen ook schuldeisers hun verantwoordelijkheid en werken ze mee aan het voorkomen van schulden. Ze voeren beleid dat past bij de jongeren en bieden hen een helpende hand, in plaats van sanctie op sanctie te stapelen.