Zoeken

Sluit zoeken
Dutch Design Awards 2020
Insectology: Food for Buzz is een serie artificiële bloemen die dienen als noodvoedselvoorziening voor uitgeputte een hongerige insecten.

Insectology: Food for Buzz

3D viewing room
Insectology Food for Buzz - Bee Flower
Janneke van der Pol
Dit project is onderdeel van Dutch Design Awards 2020

Insectology: Food for Buzz is een serie artificiële bloemen die dienen als noodvoedselvoorziening voor uitgeputte een hongerige insecten. Door gebruik te maken van plekken waar normale bloemen niet kunnen groeien, is het doel van Food for Buzz om de insectenpopulatie te ondersteunen en te versterken

Voor Atelier Boelhouwer is de fijnzinnige relatie tussen bloemen en insecten één van de meest fascinerende connecties in de natuur. Bloemen ontwikkelden zich om insecten te dienen en tegelijkertijd ontwikkelden insecten zich om bloemen te dienen. Echter leven wij tegenwoordig in stadse jungles gemaakt van beton en steen waarin bloemen niet meer vanzelfsprekend zijn. Het ontbreken van bloei in onze steden resulteert inmiddels in het drastisch afnemen van insectenpopulaties.

Het weer laten opbloeien van deze stadse omgeving zal onze zo belangrijke insectenpopulaties ondersteunen en ze weer laten floreren. Maar hoe laat je een betonnen muur bloeien? Hoe vertel je aan een bij dat iets eetbaar is wat hij niet eerder gezien heeft? Om deze en andere vragen te beantwoorden ontwikkelde ik Insectology: Food for Buzz, een serie altijd bloeiende kunstmatige bloemen die dienen als noodvoedselvoorziening voor 'the big 5 onder de bestuivers' : bijen, hommels, zweefvliegen, dag- en nachtvlinders.
In samenwerking met engineers en wetenschappers zijn deze 5 bloemen ontwikkeld om zelf onderhoudende en voortdurend producerende objecten te zijn die ultieme aantrekking vormen tot insecten.