Zoeken

Sluit zoeken
Dutch Design Awards 2020
Huiskamer van de stad

Forum Groningen

Forum Groningen
Marcel van der Burg
Dit project is onderdeel van Dutch Design Awards 2020

Forum Groningen is een nieuw multifunctioneel gebouw in het centrum van Groningen, een cultureel ‘warenhuis’ vol boeken en beelden met tentoonstellingsruimten, filmzalen, restaurants; een ‘huiskamer’ voor de stad waar ruimte is voor ontmoeting en debat.

Het Forum is GEEN bibliotheek, GEEN museum, GEEN bioscoop, maar een nieuw soort publieke ruimte waarin de traditionele grenzen tussen deze instituten vervagen. Informatie zal op een thematische manier worden aangeboden die de verschillende media overstijgt.

De wens voor synergie is vertaald door de onderdelen samen te ballen in één helder volume. Het Forum wordt gekenmerkt door een bijzondere centrale ruimte, een uniek atrium dat met zijn horizontale ‘tentakels’ het kloppend hart vormt van het gebouw. De vide is een ruimtelijke ‘interface’ die alle voorzieningen in het gebouw, zoals de bioscoop, de expo en het auditorium, aaneensmeedt en de uitwisseling van kennis en ideeën hoopt te katalyseren.

Er ontstaat een sequentie van gestapelde ‘pleinen’ die kunnen worden gezien als een continuering van het netwerk van open ruimtes in Groningen. De pleinen varierend in sfeer en interieur zijn vrij toegankelijk en bieden toegang tot de verschillende activiteiten waarvoor een kaartje nodig is.

Het verspringende interieur biedt steeds wisselende perspectieven op de omringende stad en culmineert uiteindelijk in het dakterras met verbluffend uitzicht.