Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma
Een reis door het gevoel en de diepte

Meme Manifesto

3D viewing room
Meme Manifesto
Clusterduck Collective

MEME MANIFESTO is een transmediaal ecosysteem dat verschillende aspecten van de memecultuur onderzoekt via verschillende media: een interactieve website, een fysieke installatie en een reeks fanzines en posters, zowel digitaal als gedrukt.

MEME MANIFESTO is een transmediaproject over internetmemes dat de occulte betekenissen en communicatieve mogelijkheden van memetische symbologie onderzoekt. We willen dat dit project een begin en een afsluiting is: het hoogtepunt van vier jaar collectief onderzoek naar de online mem-o-sfeer, en de geboorte van een nieuw hoofdstuk in deze onderzoekscyclus.
#MEMEMANIFESTO is ontstaan ​​uit een simpel idee: dat memes meer zijn dan louter "grappige virale afbeeldingen". In feite geloven we dat memes de nieuwste versie zijn van de enige ware kracht die ons als soort definieert: het vermogen om onze realiteit te begrijpen, interpreteren en veranderen door middel van taalkundige en symbolische betekenispatronen. Deze macht begrijpen betekent de sleutels in handen hebben om de onzekere gronden waarop onze gemeenschappelijke sociale wereld is gebouwd te beheersen.
Met andere woorden: memes zijn een krachtige nieuwe culturele technologie die als zodanig moet worden gerespecteerd en behandeld.
De interactieve website mememanifesto.space (nog in de beta) werd geproduceerd door Clusterduck in het kader van EMAP/EMARE bij Impakt, gecoproduceerd door Creative Europe.

Zoals te zien in
Partners

Clusterduck Collective

Clusterduck is een interdisciplinair collectief dat werkt op het kruispunt van onderzoek, visuele communicatie en transmedia, met een focus op de processen en actoren achter het creëren van internetgerelateerde inhoud.
In de loop van de afgelopen 3 jaar heeft Clusterduck een groot netwerk van digitale makers, ontwikkelaars en ontwerpers opgebouwd. De belangrijkste productiegebieden zijn interactieve tentoonstellingen, curatie van digitale kunst, merkidentiteit, video en creatieve codering.