Zoeken

Sluit zoeken
Dutch Design Awards 2020
Onderzoek naar de waarden en betekenissen van bont.

PASSAMA / LANGENDIJK

3D viewing room
A bracelet made of silver-plated technical textile
Photography by Team Peter Stigter
Dit project is onderdeel van Dutch Design Awards 2020

Barbara Langendijk en Noon Passama onderzoeken de waarden die aan bont worden gehecht en verbeelden deze met verschillende technieken en materialen (geen bont). Dit resulteerde in een verfijnde collectie waar sieraden en mode met elkaar verweven zijn door middel van vakmanschap en nieuwe materialen.

Passama/Langendijk is een onderzoeksproject over de waarden en betekenissen van bont. De collectie bestaat uit een serie jassen, een geur en sieraden. Elk werk is een interpretatie van hedendaagse Westerse connotaties van bont. Bijvoorbeeld hebben de ontwerpers gekeken naar hoe bont in de media is gepresenteerd en hoe bontproducten in de commerciƫle context worden beschreven. Ze incorporeren de waarden die aan bont zijn gehecht en materialiseren deze door middel van technieken en materialen die tijdens het proces samen met textiel-, parfum- en edelmetaal producenten zijn ontwikkeld.

Onze intentie is om op onderzoek gebaseerd werk te creƫren dat zinvol en waardevol is. Bont symboliseert rijkdom, macht, glamour, erfgoed en, onvermijdelijk, dierenmishandeling. Het is een controversieel materiaal dat continu wordt gebruikt in mode- en sieradenproducten. We nemen de waarden die aan bont worden gehecht, of ze nu als negatief of positief worden beschouwd, in ons werk op zonder echt bont als materiaal te gebruiken.