Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Future Affair

Aanraken op afstand: laat warme robotvingers jouw arm strelen. Kun je genieten zonder vooroordeel?

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Future Affair (detail of the caressing machine)

Future Affair is een fascinerende haptische ervaring: een aanraking zonder de dreiging van een virus, zonder vooroordeel en zonder taboe. Dima combineerde esthetisch vakmanschap met robotics en overstijgt met haar installatie de vastgeroeste culturele normen.

Deels 'live' experiment, deels theoretisch onderzoek.

De multimedia-installatie bestaat uit twee cabines. In de eerste cabine staat een sculptuur, dat dienst doet als een controle paneel: aanraking verzorgd een streling over de arm van de bezoeker in de tweede cabine. Verwarmde, robotische vingers voelen waar de arm van de ontvanger begint en geven de perfecte druk voor een streling. De streling is alleen mogelijk zolang de 'consent button' is ingedrukt, en zo kan een essentiële communicatie ontstaan.

Het multidisciplinaire project brengt ingenieurs, vakmensen en designers van de TU Delft samen en hun input, gestuurd door Dima's artistieke visie, zorgt ervoor dat de bezoeker een actieve rol speelt in de ervaring.

Op deze manier leren we opnieuw naar het fenoneen 'aanraking' kijken: zonder taboe, zonder vooroordeel, vanuit de meest pure vorm van communicatie: in een wereld met waarin de afstand tussen mensen alleen maar toeneemt, veroorzaakt dit kunstwerk wellicht een oprechtere ervaring tussen twee mensen dan via de gebruikelijke social media.

Play video
Play video

Future Affair installation

Future Affair (detail)

Future Affair (detail)

Future Affair installation