Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Novo Typo Offgrid

Een DIY-voorstel voor een zelfvoorzienende graphic design studio

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Novo Typo Offgrid — © www.novotypo.nl

Mark van Wageningen / Novo Typo presenteert de terugkeer naar de drie fundamenten van analoog grafisch ontwerp: letters, papier en inkt. Deze werkplaats-presentatie biedt mogelijkheden tot het de-standaardiseren van grafisch ontwerp om zo autonoom en zelfvoorzienend te kunnen functioneren.

Kunnen grafisch ontwerpers zelfvoorzienend zijn? Kunnen grafisch ontwerpers hun eigen werk recyclen?

Een ontwerper die zijn of haar eigen letters kan ontwerpen en produceren zou ook in staat moeten zijn om zelf papier en inkt te maken. Het Novo Typo Offgrid project toont het proces van hoe men, met lokale grondstoffen, papier en plantaardige inkt kan produceren.
Wanneer in het begin van de pandemie hedendaagse complexe en geïndustrialiseerde systemen van productie en distributie ernstig werden verstoord, illustreert dit onze persoonlijke en economische kwetsbaarheid. Het is daarom noodzakelijk om deze zelf te kunnen maken.
Het onafhankelijk selecteren van lokale grondstoffen voor de productie van papier en inkt biedt de mogelijkheid om een nieuwe standaard te definiëren. Dit proces, waarbij de ontwerper en ambachtsman een en dezelfde persoon zou moeten zijn, geeft de mogelijkheid om onafhankelijk te bepalen hoe een ontwerp wordt geproduceerd en gevisualiseerd.
Het Novo Typo Offgrid project is ontworpen en geproduceerd tijdens de lockdown en is uitgevoerd in de nabijheid van Novo Typo’s studio in Amsterdam. De producten; Amsterdam Pulp Paper en Amsterdam Pulp Soap zijn in productie en te koop. Het gehele project is gedocumenteerd in het boek Novo Typo Offgrid.

Novo Typo Offgrid — © www.novotypo.nl

Novo Typo Offgrid — © www.novotypo.nl

Novo Typo Offgrid — © www.novotypo.nl

Novo Typo Offgrid. A workshop-style presentation.