Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '21

Sparkling Plastic

Sparkling Plastic is een werkplaats voor innovatieve en duurzame productontwikkeling van afvalplastic.

Bank Dillan (made up of discs of waste plastic) — © Daniel Allas

Sparkling Plastic, is een broedplaats waar creatieven kunnen experimenteren met afvalplastic. Wij zijn ervan overtuigd dat upcycling, gedragen kan worden door mensen uit het creatieve veld. Als voorbeeld van een duurzaam object van afvalplastic presenteren de werkplaats een aantal (tuin)banken.

In de beginne

De Brabantse designer Dave Hakkens ontwikkelde machines waarmee men overal ter wereld plastic kan recyclen. Zijn initiatief was voor Sparkling Plastic dé inspiratie om de vervolgstap te zetten. Met zijn basis, de machines en knowhow die hij in zijn netwerk Precious Plastic bijeenbracht, wilde Sparkling Plastic verder met productonderzoek van het nieuwe materiaal afvalplastic. Daaruit ontstond Sparkling Plastic, een broedplaats in ’s-Hertogenbosch waar studenten en creatieven buiten de (petrochemische) industrie kunnen experimenteren met afvalplastic.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van de stichting is om studenten en vormgevers te laten experimenteren met gebruikt plastic om zodoende tot nieuwe toepassingen te komen. Hun fantasie de ruimte geven en vervolgens meteen de mogelijkheid geven zelf met het materiaal aan de slag te gaan. Vreemd genoeg is hier geen mogelijkheid toe op de bestaande creatieve opleidingen, terwijl daar bij studenten wel degelijk behoefte aan is. Daarnaast is het ook belangrijk dat studenten tijdens hun onderwijsperiode betrokken zijn, omdat hun opleiding hen kan begeleiden in hun zoektocht.

In de industrie worden plastics helaas maar op beperkte schaal gerecycled. Dat staat totaal niet in verhouding tot het nog steeds groeiende percentage plastic dat op de afvalberg of in verbrandingsovens terecht komt. Tot op heden is recyclen te duur, inefficiënt, te weinig winstgevend.
Om het verwerken van plastic afval meer kans te geven is het nodig dat we er producten van maken die meer waarde hebben dan het oorspronkelijke product. Dat is nog een hele opgave, maar Sparkling Plastic is ervan overtuigd dat die toegevoegde waarde bij uitstek gecreëerd kan worden door mensen uit het creatieve veld. Deze zien ook niet zozeer het eindproduct als de creatieve oplossing, maar ook het denkproces naar die oplossing, de zoektocht naar een ander gebruik van het materiaal. Initiatieven als Precious Plastic en vanPlestik zijn afkomstig van studenten van de design- en beeldende kunstacademies in Nederland. Juist deze pioniers durven out-of-the-box te denken, terwijl de rest van de samenleving wel de ernst van het probleem beseft, maar het (nog) niet economisch, technisch of organisatorisch kan oplossen.

Het ontwikkelen van nieuwe producten en het onderzoeken van (nieuwe) technologie staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Er bestaat veel kennis over hoe plastics zich gedragen als ze nieuw zijn, maar het recycleproces heeft dermate veel invloed dat we dit plastic eigenlijk als een nieuw materiaal moeten beschouwen dat nog onderzocht moet worden.

Sparkling Plastic wil - in tegenstelling tot veel andere plastic werkplaatsen - geen producent zijn van allerlei kleine hebbedingetjes, zoals sleutelhangers en moederdagkado's. Dat soort spullen zijn weliswaar aaibaar voor een groter publiek, maar komen op hun beurt weer (snel) in de prullenbak terecht. Daarom zijn we op zoek naar duurzamere toepassingen, zoals designmeubelen en straatmeubilair maar ook ruimtelijke bouwwerken zoals een voetgangersbrug.

Play video

Over Stichting Sparkling Plastic

Stichting Sparkling Plastic staat voor het stimuleren van innovatieve ideeën en ontwikkelingen voor toepassingen van afvalplastic en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt, alles in de meest ruime zin. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
Het ontwikkelen van een broedplaats waar jongeren, studenten en andere creatievelingen gestimuleerd worden na te denken over duurzame toepassingen van gebruikt plastic.

Tweeling slatted garden bench — © Ben Nienhuis

Bank Yellow slatted garden bench — © Daniel Allas

Tiles — © Ben Nienhuis

Cup

Strijp-S area, Yksi Expo, Torenallee 22-04 , Map No. B13
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig