Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) LET'S TWIST AGAIN

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Prototype n.1 (up-cycled braided cord) — © MIKOMIKO Studio

Het project is zich bewust van de eindigheid van de natuurlijke hulpbronnen en vindt de benadering van het ontwerp opnieuw uit, te beginnen bij de keuze van de materialen, waarbij een oude machine voor het vlechten van koorden opnieuw wordt opgewaardeerd voor het upcyclen van VLISCO-productieresten.

LET'S TWIST AGAIN maakt van restanten van de VLISCO-productie ambachtelijke geupcyclede gevlochten k

LET'S TWIST AGAIN is het resultaat van een zeer menselijk inhoudelijk verhaal over veerkracht en samenwerking, geboren uit de ontmoeting van verschillende mensen wier synergie essentieel was voor de ontwikkeling ervan.
Dit project begon bij het bedrijf VLISCO in Helmond, een klein dorpje in Nederland, tijdens een Erasmus+ stage, waardoor ik mijn observatie over industriële textielproductie kon verdiepen.
Geïnspireerd door het geregenereerde vezelproces, dacht ik na over het creëren van een 'geupcycled garen', uitgaande van de productieresten van het Nederlandse bedrijf.
Het eerste deel van het onderzoek was gewijd aan de verkenning van het materiaal, door middel van een ware dissectie van de stoffen, waarbij hun grenzen en mogelijkheden aan het licht kwamen.
Ik heb samengewerkt met de medewerkers van het Textiel Lab en de dames van het opvangcentrum VINCENTIUS in Tilburg, Nederland, wier steun cruciaal is geweest voor de ontwikkeling van het project.
Het onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een innovatieve techniek om textielafval om te zetten in een nieuw kwaliteitsmateriaal.
De ontwikkeling van enkele prototypes heeft de esthetiek en het potentieel van de koorden.

Knotted bag (research) — © Antonella Valerio

Macrame knots (research) — © MIKOMIKO Studio

Crocheted prototype n. 2 (research) — © MIKOMIKO Studio

Prototype n. 3 (up-cycled braided cord)